Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Saradnja sa Kinom unapređena na svim nivoima

Saradnja sa Kinom unapređena na svim nivoima


Beograd, 24. jun 2015. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa zamenikom premijera Narodne Republike Kine Džangom Gaolijem o ekonomskoj i političkoj saradnji dveju zemalja. Vučić je tokom sastanka ocenio da su odnosi Srbije i NR Kine u uzlaznoj putanji i da nikada

Beograd, 24. jun 2015. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa zamenikom premijera Narodne Republike Kine Džangom Gaolijem o ekonomskoj i političkoj saradnji dveju zemalja. Vučić je tokom sastanka ocenio da su odnosi Srbije i NR Kine u uzlaznoj putanji i da nikada nisu bili bolji, ističući da je unapređena saradnja na svim nivoima, od trgovinske razmene, preko političkih i ekonomskih pitanja.

 

Sastanak Aleksandar Vučić - Džang Gaoli

 

On je izrazio zadovoljstvo što je kineski premijer Li Kećijang posetio Srbiju i što je prisustvovao otvaranju zajedničkog projekta – Pupinovog mosta u Beogradu.

Prema njegovim rečima, svi zajednički infrastrukturni projekti dobro napreduju, dok su projekti u oblasti energetike u razvoju, pogotovo kada je projekat Termoelektrane "Kostolac" u pitanju.

Premijer je naglasio da je naša zemlja danas uplatila 105 miliona američkih dolara kao prvu tranšu za izgradnju druge faze Termoelektrane "Kostolac".

Srbija je spremna da na još b‎olji način radi na unapređenju odnosa sa NR Kinom, poručio je Vučić i ukazao na važnost izgradnje brze pruge Beograd– Budimpešta, najvećeg projekta u kome učestvuju obe zemlje.

Gaoli je podsetio na to da su odnosi Srbije i Kine tradicionalni i dugoročni, i izrazio zadovoljstvo njihovim unapređenjem nakon posete kineskog premijera Srbiji.

Kina veoma ceni političku stabilnost u Srbiji, naglasio je on i poručio da će Vlada Kine dati podršku svojim kompanijama, gradovima i provincijama da u što većem broju učestvuju u privatizaciji srpskih preduzeća.

Gaoli je naveo da su i srpske kompanije, koje su spremne da rade u Kini,takođe dobrodošle.

Prema njegovim rečima, neophodno je fokusirati se na realizaciju već postojećih projekata kako bi građani Srbije mogli da osete ekonomske efekte saradnje dveju zemalja.

Po povratku u Kinu, Gaoli će odrediti delegaciju privrednika iz provincije Sandong koji će u naredna tri meseca posetiti Srbiju i odrediti konkretne projekte na kojima bi radili.

On je Vučiću preneo poziv premijera NR Kine Li Kećijanga da poseti Kinu i učestvuje na samitu „16 plus 1“ koji se ove godine održava u Kini, i istovremeno mu čestitao na uspehu mlade reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Tema razgovora bila je i uvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda u Kinu, infrastrukturni projekti, saradnja u oblasti energetike, vojne industrije, povećanje broja kineskih turista u Srbiji, saradnja u oblasti sporta, kulture i razmene studenata.

Izvor: srbija.gov.rs