Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Saradnja sa Kinom

Saradnja sa Kinom


Crna Gora odlično sarađuje s Kinom Ocenu privredne saradnje s NR Kinom, dala je Ljiljana Filipović, potpredsednica Privredne komore Crne Gore. Iako najmanja među državama bivše Jugoslavije, Crna Gora ima vrlo razvijenu saradnju sa NR Kinom. Podsetimo, Crna Gora ove godine okončala je prvu fazu obnove svoje f

Crna Gora odlično sarađuje s Kinom

Ocenu privredne saradnje s NR Kinom, dala je Ljiljana Filipović, potpredsednica Privredne komore Crne Gore.

Iako najmanja među državama bivše Jugoslavije, Crna Gora ima vrlo razvijenu saradnju sa NR Kinom. Podsetimo, Crna Gora ove godine okončala je prvu fazu obnove svoje flote, u saradnji sa Politehnolodžis grupom iz Šangaja. Završena je izgradnja prva dva broda a dogovoren je i nastavak ovog posla.

Politehnolodžis grupa biće i generalni zastupnik za prodaju čuvenog crnogorskog vina „vranac" koje proizvodi kombinat „Plantaže" iz Podgorice. To znači da će mala Crna Gora biti jedna od retkih država koje imaju ambiciju da izvoze proizvode u Kinu.

Nakon osnivanja Sekretarijata za saradnju sa državama centralne i istočne Evrope, septembra ove godine u Pekingu, predstavnici Crne Gore izrazili su najozbiljnije namere da sarađuju s NR Kinom u oblasti energetike i izgradnje saobraćajne infrastrukture. Jedan od najizglednijih projekata je TE Pljevlja.

Osim toga, Crna Gora uspešno je uključena i u regionalnu saradnju turističkih organizacija, koje pokušavaju da na područje Balkana dovedu što više kineskih turista.

Ove godine, intenzivirana je saradnja dve zemlje i na planu rada Mešovite komisije za saradnju, a u Pekingu je u septembru boravio i premijer Igor Lukšić.

Na kraju, novi ambasador Crne Gore u Pekingu, Njegova Ekselencija Branko perović, jesenas je na toj dužnosti zamenio gospođu Ljiljanu Tošković.

Novogodišnji pogled iz beogradskog „Kineskog kutka"

U cilju što boljeg predstavljanja privrede Srbije, njenog investicionog potencijala, kao i prevazilaženje barijera u poslovanju, Privredna Komora Beograda ustanovila je za potrebe srpskih i kineskih privrednika ''Кineski kutak''.

"Kineski kutak" spreman je da preuzme ulogu mosta između ove dve zemlje i nastojaće da podstakne kontakte među kineskim i srpskim privrednicima, kao i da unapredi poslovnu saradnju i otkrije nove poslovne prilike. Krajnji cilj bio bi izgradnja poslovne platforme za saradnju kineskih i srpskih privrednika uz potpunu podršku u realizaciji ove saradnje, piše na sajtu privredne komore Beograda.

Od ove godine, privrednicima zainteresovanim za poslovanje s kineskim partnerima, ali i kineskim poslovnim ljudima zainteresovanim za ulaganja u Srbiju, Privredna komora Beograda obezbedila je pružanje raznih korisnih informacija vezanih za investicije i lokalne prilike, pomoć u razumevanju lokalne zakonske regulative, carinskih propisa, bankarskog sistema, konsultacije vezane za ulaganja u Srbiji, upoznavanje sa prednostima ulaganja u Srbiju, kao i konsultacije vezane za ulaganja druga tržišta, istraživanje tržišta u konkretnoj oblasti interesovanja, asistencija u slanju pozivnih pisama, pomoć pri registraciji privrednih društava, pomoć u pronalaženju poslovnih mogućnosti, i druge logističke usluge. Jedna od delatnosti "Kineskog kutka" je i okupljanje domaćih privrednika koji već posluju sa NR Kinom radi razmene iskustava i podrške.

Osim toga, Beograd se pokazao kao jedno od omiljenih mesta za kineske turiste.

Izvor: serbian.cri.cn