Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Saradnja sa kineskom kompanijom „Elink“ u oblasti održivih izvora energije

Saradnja sa kineskom kompanijom „Elink“ u oblasti održivih izvora energije


Kineska kompanija E-link zainteresovana za zamenu klasičnih brojila savremenim elektronskim softverima u Srbiji
solarni paneli

Ministarstvo rudarstva i energetike i kompanija „Elink Čajna“ uskoro bi mogli ostvariti saradnju u procesu energetske tranzicije, navodi se na sajtu Vlade.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je, tokom sastanka sa predstavnicima kineske kompanije, iznela planove naše zemlje tokom energetske tranzicije naglasivši da je ova godina veoma važna za čitav energetski sektor.

Na sastanku je bilo reči o mogućnostima za ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE), kao i o modernizaciji rada „Elektrodistribucije Srbije“.

„Imamo osnovu, doneli smo zakonski okvir, u toku je izrada strategije razvoja energetike i nacionalnog plana za klimu i energetiku. Spremni smo i želimo da budemo deo svetskog toka u energetskoj tranziciji“, navela je ministarka.

Ona je ukazala na to da je donet Zakon o korišćenju obnovljivoh izvora energije, koji ispunjava najviše svetske standarde, napomenuvši da ovaj dokument omogućava saradnju sa najboljim kompanijama na polju zelene agende.

Mihajlović je objasnila da knjiga projekata, koja će biti predstavljena u septembru, predstavlja realan prikaz potencijala Srbije, poručivši da su kompanije iz Kine dobrodošle da učestvuju u realizaciji tih projekata, posebno u delu koji se odnosi na vodoničnu strategiju, solarne i vetroelektrane.

Vrednost projekata je 17 milijardi evra i želimo da sarađujemo sa svim svetskim kompanijama, rekla je Mihajlović.

Predstavnici kineske kompanije informisani su i o planu za uvođenje naprednih mernih sistema, koji podrazumeva zamenu klasičnih brojila savremenim elektronskim softverima, pri čemu su iskazali želju da učestvuju u ovom projektu.

Regionalni menadžer prodaje za Istočnu Evropu pomenute kompanije Xuming Sun naveo je da je Srbija energetsko čvorište i bitan faktor u regionu i da je ta kompanija zainteresovana za saradnju u oblasti korišćenja novih tehnologija, koje se koriste u praćenju rada i unapređenju distribucije električne energije.

Spremni smo da učestvujemo i u drugim projektima koji su u vezi sa obnovljivim izvorima energije, a želimo da razgovaramo i o tome da u Srbiji bude naša regionalna baza za proizvodnju, razvoj i saradnju sa mladim talentima, istakao je on.

Sastanku, na kojem je postignut dogovor o tome da razgovori o saradnji kompanije „Elink“ sa Ministarstvom i „Elektrodistribucijom Srbije“ budu intenzivirani, prisustvovali su i predstavnici Ambasade Kine u Beogradu.

Izvor: Energetski portal

Image by MinkS from Pixabay