Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Ristić: Veštački zalisci iz Kine su bezopasni

Ristić: Veštački zalisci iz Kine su bezopasni


Najava da će na tenderu biti nabavljeni veštački srčani zalisci iz Kine, izazvala veliku polemiku u javnosti. Pojedini kardiohirurzi tvrde da te valvule nisu bezopasne, kao i da nemaju neophodnu dokumentaciju. Direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić, pak, tvrdi da su svi veštački zalisci koji se uzima

Najava da će na tenderu biti nabavljeni veštački srčani zalisci iz Kine, izazvala veliku polemiku u javnosti. Pojedini kardiohirurzi tvrde da te valvule nisu bezopasne, kao i da nemaju neophodnu dokumentaciju. Direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić, pak, tvrdi da su svi veštački zalisci koji se uzimaju u obzir, apsolutno testirani i bezbedni za ljude.

Kardiohirurzi u Srbiji pobunili su se zbog najave da bi putem tendera mogli da budu nabavljeni veštački srčani zalisci koji se proizvode u Kini. Poručuju da se oni ne koriste nigde u Evropi, a pojedini lekari čak tvrde da ove valvule za ljude nisu dovoljno bezbedne, ni kvalitetne.
Uprkos tome što kineski zalisci imaju sve oznake za kvalitet od Evropske unije, pojedini kardiohirurzi tvrde da nemaju potrebnu dokumentaciju, da su provereni samo u Poljskoj, kao i da su testirani samo na ovcama, ali ne i na svinjama, što je uobičajena praksa.
Direktor Kliničkog centra Srbije i predsednik stručne komisije za nabavku ovog materijala koja ima konačnu reč, kardiohirurg profesor Miljko Ristić, kaže da još nije doneta definitivna odluka o tome koji će zalisci biti nabavljeni.
"Sve valvule su testirane, uključujući i ove kineske, za koju postoje negativne konotacije samo zbog toga što su iz Kine. Bilo koju odluku da donese Republička stručna komisija o izboru ponuđača, mi ćemo biti zadovoljni", kaže Ristić.
Polemisanje u javnosti o eventualno nebezbednim zaliscima, profesor Ristić objašnjava lobijem pojedinih učesnika koji su, kaže, držali monopol u poslednjih deset godina.
"Pojavio se novi ponuđač iz Kine. I, naravno, konkurencija je tu, ne možete da je izbegnete, i onda nalazite različite razloge da omalovažite učesnika koji apsolutno zadovoljava tehničke karakteristike koje propisuje Republički fond za zdravstvenu zaštitu", smatra Ristić.
Na pitanje da li bi on upotrebio kineski zalistak kada bi mu bio potreban, Ristić kaže da se ne bi dvoumio i da bi kineske valvule prihvatio "bez ikakvog straha ili predrasuda".
U međuvremenu, proizvođač iz Kine žalio se na tender. Ristić tvrdi da to neće ugroziti planirane operacije.
"Nema zastoja, mi smo nabavili po hitnom postupku 82 valvule, i imaćemo ih dovoljno do kraja januara, kao i ostale materijale u Kliničkom centru Srbije. Građani mogu da budu zadovoljni bilo kojim segmentom medicinske zaštite u našoj ustanovi", kaže direktor KCS-a.
Što se tiče ugradnje veštačkih kukova i kolena, postupak nabavke je u toku.
"To je tender koji traje već nekoliko meseci. Ja bih voleo da se danas završi i da se izabere konačni ponuđač", kaže Ristić i dodaje da "ni te intervencije nisu obustavljene".
Izvor: RTS.rs