Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Rendulić: Dolazak Bank of China u Budimpeštu dobra vijest za regiju

Rendulić: Dolazak Bank of China u Budimpeštu dobra vijest za regiju


BUDIMPEŠTA - Bank of China je 11. svibnja objavila da je mađarski premijer Viktor Orban podržao njezin plan da u Budimpešti osnuje svoj regionalni centar za razvoj biznisa i novčane transakcije u juanima.

BUDIMPEŠTA - Bank of China je 11. svibnja objavila da je mađarski premijer Viktor Orban podržao njezin plan da u Budimpešti osnuje svoj regionalni centar za razvoj biznisa i novčane transakcije u juanima.

Plan ove banke za uspostavu regionalne baze u Budimpešti najnoviji je korak u sve većoj ekonomskoj nazočnosti Kine u središnjoj i istočnoj Europi i znak povjerenja u mađarsku prijestolnicu. Također, on bi mogao doprinijeti kontroverznoj mađarskoj politici "otvaranja k Istoku".

"To što je BOC uspostavila sjedište za središnju i istočnu Europu iznimno je važno," kaže Mario Rendulić, predsjednik CSEBA-e za Monitor Global Outlook.

"Ova odluka postat će još značajnija s realizacijom investicija u infrastrukturneprojekte u središnjoj i istočnoj Europi, što je jedan od strateških ciljeva Kine. Prisutnost ove banke u našoj regiji sigurno će potaknuti kineske investicije."

BOC je četvrta kineska banka po tržišnoj vrijednosti i deveta u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji. Centar u Budimpešti će, prema očekivanjima, pružati podršku kineskim investitorima u regiji. Kineski biznismeni radije surađuju sa svojim domaćim bankama, kaže Rendulić. BOC se, kako dodaje, nada da će se time povećati trgovina u kineskim juanima, koja sve više postaje međunarodna valuta.

Kineske tvrtke već neko vrijeme traže prilike u središnjoj i istočnoj Europi, naročito u sektoru infrastrukture, kao i izvozna tržišta. Godine 2012. Kina je obećala da će uložiti deset milijardi eura u infrastrukturu regije, iako neki tvrde da je ta suma preuveličana. Za zemlje regije, kojima nedostaje novac, a moraju popraviti oronule prometnice i zgrade, razvojna šansa koju bi pružili jeftini kineskiprojekti djeluje primamljivo.

Kineska trgovina samo s Mađarskom je u 2012. iznosila osam milijardi dolara, što je osam puta više nego 2000., podaci su Ministarstva trgovine u Pekingu.

Nakon što su izvorno razmatrali Zagreb, Bank of China odabrala je Mađarsku zbog njenog geostrateškog položaja, uloge jednog od najvećih centara u regiji i činjenice da je ova zemlja članica Europske unije.

"Strateški cilj Pekinga je da postane najveći investitor u ovaj dio Europe, ali i u cijelu EU," kaže Rendulić, čija organizacija pokriva prostor sve do Kavkaza i središnje Azije.

"To će sigurno biti vrlo korisno i za Mađarsku, jer će BOC podržati i investicije u tu zemlju."

Odluka da centar bude u Mađarskoj također je znak podrške premijeru Orbanu, koji se aktivno zauzimao za bliže veze s Kinom - poput mnogih zemalja u svijetu - i, što je kontroverznije, s Rusijom. Analitičari su za Monitor Global Outlook rekli da je je jedan od ciljeva ove strategije da se Mađarska u određenoj mjeri distancira od EU, a pritom zadrži privilegije članice Unije. Jedan iskusni poznavatelj Kine upozorio je da, ma koliko kineski novac bio dobrodošao, EU treba biti oprezna da njene istočne članice ne postanu previše ovisne o kineskoj trgovini i investicijama, što bi povećalo kineski utjecaj na politiku Unije.

Orbanova izjava od 11. svibnja kojom daje potporu uspostavi centra BOC-a uslijedila je nakon razgovora mađarskog premijera s predsjednikom ove banke, Tian Guolijem.

Rendulić kaže da je osnivanje regionalnog centra, kojeg je još 2009. predložio bivši predsjednik Hu Jintao, znak da je odluka o njegovom uspostavljanju donesena u samom vrhu kineske vlade.

Izvor: seebiz.eu