Rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari

Rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.
Kategorija: Vesti iz arhive
Rekonstrukcija mosta na Tari
Mosta na Djurdjevića Tari

PODGORICA – Narodna republika Kina doniraće Crnoj Gori preko sedam miliona eura za dugo najavljivanu rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari, koji je jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija u Crnoj Gori.
-Na osnovu ispoljenog interesovanja kineske strane o spremnosti za doniranje sredstava za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari, koji je turistička i arhitektonska atrakcija i koji je građen u periodu od 1938. do 1940. godine, Vlada Crne Gore, uz zahvalnost, prihvata da se pomenuti most rekonstruiše bespovratnim sredstvima Vlade NR Kine. U cilju stvaranja pretpostavki za realizaciju doniranih sredstava za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari, do sada je zaključeno nekoliko akata, a posljednji koji se zaključuje u cilju stvaranja pretpostavki za početak izvođenja radova na terenu je Ugovor o donaciji sredstava za realizaciju projekta rekonstrukcije mosta na rijeci Tari u Crnoj Gori uz podršku Kine – navela je crnogorska strana.

U informaciji koju je objavila crnogorska Vlada, navedeno je da je procijenjena vrijednost donacije i troškova oko sedam miliona eura, a da je plan da se rekonstrukcija realizuje do kraja 2021. godine.
- Potpisivanjem predmetnog Ugovora o donaciji, Vlada NR Kine će pomoći očuvanje Projekta kojiima poseban značaj u kulturološkom i turističko-promotivnom smislu za Crnu Goru – navedeno je u Vladinoj informaciji.

Ugovor o donaciji sredstava za realizaciju projekta rekonstrukcije mosta na rijeci Tari u Crnoj Gori uz podršku Kine se zaključuje između Vlade Crne Gore koju zastupaju Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Uprava za saobraćaj, sa jedne strane kao korisnika sredstava, i Vlade NR Kine koju zastupa Agencija za međunarodnu ekonomsku saradnju Ministarstva trgovine NR Kine, sa druge strane kao donatora.

Plan je da se rekonstrukcija crnogorskog bisera, izvrši tako što će biti osigurana puna funkcionalnost, bezbjednost i dugotrajnost radova, i na način koji neće remetiti životnu sredinu i priznate kulturne vrijednosti mosta.

Ugovorom je predviđeno da Kineska strana osigura potreban broj članova administrativnog osoblja, inženjersko-tehničkog osoblja i radnika, za organizaciju izgradnje i upravljanja Projektom u Crnoj Gori

Tokom rada u Crnoj Gori, kinesko osoblje imaće pravo na slobodne dane za državne praznike koje su unaprijed najavile crnogorska Vlada i kineska Vlada.

U slučaju povreda na radu, nesreća, bolesti ili smrti, Kineska strana odgovorna je za rješavanje svih posljedica, a crnogorska strana će pružiti potrebnu podršku i pomoć u skladu s važećim propisima, procedurama i standardima.

Kinesko osoblje će se, kako je predviđeno ugovorom, pridržavati važećih crnogorskih zakona i propisa tokom službe u Crnoj Gori.
-Crnogorska strana će osigurati potrebnu logističku podršku i pomoć za ulazak i izlazak iz zemlje, njihov rad i pribavljanje potrebnih dozvola i odobrenja u skladu sa crnogorskim zakonodavstvom, dok sve pripadajuće naknade i troškove snosi Kineska strana u skladu sa zakonima i propisima Crnogorske strane i tarifama koje utvrđuju nadležni državni organi – navodi se u Ugovoru.

Smješten između sela Budečevica i Trešnjca, na magistralnom putu Pljevlja-Žabljak, nalazi se most koji spada među najveće i najlepše saobraćajne objekte u svijetu. Most na Đurevića Tari, koji se uzdiže nad kanjonom istoimene rijeke, jedna je od najposjećejnijih atrakcija u Crnoj Gori.

Veliki betonsko-lučni most projektovao je jedan od najvećih građevinskih stručnjaka Kraljevine Jugoslavije, Mijat S. Trojanović. Građen je u periodu od 1938. do 1940. godine. Kada je završen, bio je najveći drumski most od armiranog betona u Evropi i jedan od nekoliko najvećih i najljepših saobraćajnih objekata ove vrste u svijetu.

Most na Đurđevića Tari je dugačak 365 metara. Posjetioci imaju priliku da most gledaju sa više strane, kao i da pješke pređu preko njega, pošto pored kolovoza ima trotoar za pješake.(Jovana ĐURIŠIĆ)
Izvor: croatian.cri.cn

Predstavljamo proizvode

linija

Pretražite kategorije i pogledajte neke od proizvoda koje smo radili ili koji su nama zanimljivi i mislimo da za njih imamo povoljnu cenu.
Možda bi i Vama mogli bili interesantni.

 

Blog, vesti i zanimljivosti iz Kine

linija

Blog

ponedeljak, 12 oktobar 2020 14:51

Ministarstvo trgovine Kine održalo je redovnu konferenciju za štampu 10. septembra. Portparol Ministarstva Gao Feng predstavio je informacije o održavanju predstojećeg 128. po redu Kantonalnog...

Blog

sreda, 07 oktobar 2020 09:44

U vreme korone verovatno ste čuli da je najveći porast prihoda imao Amazon i trgovina preko Amazona. Najkraći opis poslovanja bio bi - napravite jeftin proizvod u Kini i prodajte ga u Americi, na...

Blog

ponedeljak, 07 septembar 2020 12:51

Kako odabrati proizvođača sa kojim ćete sarađivati. Ovo je veoma važno pitanje, i ne sme se zanemariti.Predstavićemo kako to radimo mi. Isto ovako ili bar slično bi trebali da radite i vi ako...

Blog

utorak, 18 avgust 2020 09:01

Ovaj tekst namenjen je onima koji žele da saznaju više o kupovini robe iz Kine.U zavisnosti od vaših potreba kupovinu možemo podeliti na jeftinu, jeftiniju i najjeftiniju odnosno...

Vesti iz arhive

sreda, 18 novembar 2020 14:04

PODGORICA – Narodna republika Kina doniraće Crnoj Gori preko sedam miliona eura za dugo najavljivanu rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari, koji je jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija u...

Vesti iz arhive

utorak, 13 oktobar 2020 09:31

Kina je u ponedeljak obećala da će produbiti saradnju od obostrane koristi i stratešku koordinaciju sa Srbijom i udružiti se sa tom evropskom zemljom radi unapređenja bilateralnih odnosa. Jang...

Vesti iz arhive

četvrtak, 01 oktobar 2020 11:52

Nj.E. Ambasadoru NR Kine u Crnoj Gori Liu Đin i svim našim kineskim prijateljima, želim ovom prilikom da čestitam 1. oktobar, Dan državnosti NR Kine. Nije moguće govoriti o odnosima Crne Gore i NR...

Vesti iz arhive

četvrtak, 01 oktobar 2020 11:34

Nakon višemjesečne stanke izazvane pandemijom koronavirusa nastavlja se međunarodna suradnja Grada Opatije i NR Kine. Jučer je gradonačelnik Ivo Dujmić u posjet primio gospodina Liu Zhena,...