Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Razvoj saradnje Kine i Rusije

Razvoj saradnje Kine i Rusije


Kineski predsednik, Sji Đinping, juče je završio posetu Rusiji, koja je ocenjena veoma sadržajnom. Tokom posete, postignuti su rezultati značajni za ulazak kinesko-ruskih odnosa u novu etapu, otvarajući nove mogućnosti za očuvanje mira i daljeg razvoja. Najznačajniji rezultat posete Sji Đinpinga Rusiji je

Kineski predsednik, Sji Đinping, juče je završio posetu Rusiji, koja je ocenjena veoma sadržajnom. Tokom posete, postignuti su rezultati značajni za ulazak kinesko-ruskih odnosa u novu etapu, otvarajući nove mogućnosti za očuvanje mira i daljeg razvoja.

Najznačajniji rezultat posete Sji Đinpinga Rusiji je produbljenje međusobnog političkog poverenja i uspostavljanje osnove za razvoj bilateralnih odnosa u narednih deset godina.

Ovo je prva poseta Si Đinpinga, od preuzimanja dužnosti kineskog predsednika, što govori o tome da će odnosi sa Rusijom biti prioritet kineske spoljne politike. Tokom boravka u Rusiji, Sji Đinping je posetio Ministarstvo odbrane i time postao prvi strani lider koji je obišao ruske oružane snage, što potvrđuje visok stepen političkog poverenja.

Dve strane su potpisale zajedničko saopštenje, u kojem se navodi da su svestrani strateški odnosi partnerstva podignuti na viši nivo. Potvrđeno je da će Kina i Rusija po pitanju suvereniteta, teritorijalne celovitosti, bezbednosti i drugih ključnih pitanja pružati međusobnu podršku. U narednih deset godina, suočene sa promenjivom i komplikovanom međunarodnom situacijom, dve zemlje će svoje odnose bazirati na saradnji, uzajamnim prioritetima i globalnom prijateljstvu.

Sji Đinping je tokom boravka u Rusiji na Moskovskom institutu za međunarodne odnose održao govor, u kojem je istakao da odnosi Kine i Rusije predstavljaju pozitivnu energiju u razvoju međunarodnog poretka i međunarodnog sistema, u pravcu pravednosti i racionalnosti, što govori da su ovi odnosi od globalnog značaja. Pozitivna energija ogleda se u tri oblasti: prvo, kinesko-ruski odnosi izgradili su model po kojem treba rešavati međunarodne odnose. Ravnopravnost, poverenje, međusobna podrška i generacijsko prijateljstvo su principi, način i ciljevi kinesko-ruskih odnosa u skladu sa zahtevima nove epohe. Drugo, stabilan razvoj odnosa Kine i Rusije je stvorio pozitivno okruženje za stabilan razvoj odnosa evropskih i azijskih zemalja. Treće, multipolarna koncepcija i saradnja u pogledu regionalnih i međunarodnih pitanja značajno doprinosi globalnom miru i razvoju.

Izvor: serbian.cri.cn