Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Razgovori Biljane Borzan, izaslanica EU za odnose s Kinom i Shen Zhifei, veleposlanik NR. Kine u RH

Kina i EU dnevno trguju milijardu eura U pripremi skorašnjeg posjeta Kini, europarlamentarka Biljana Borzan, kao članica Izaslanstva EP za odnose s Kinom, razgovarala s kineskim veleposlanikom u RH Davno je prošlo vrijeme kada se između Kine i Europe trgovalo brodovima punim svile i čaja. Danas Kina i Europa r
Razgovori Biljane Borzan, izaslanica EU za odnose s Kinom i Shen Zhifei, veleposlanik NR. Kine u RH
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

Kina i EU dnevno trguju milijardu eura

U pripremi skorašnjeg posjeta Kini, europarlamentarka Biljana Borzan, kao članica Izaslanstva EP za odnose s Kinom, razgovarala s kineskim veleposlanikom u RH

Davno je prošlo vrijeme kada se između Kine i Europe trgovalo brodovima punim svile i čaja. Danas Kina i Europa razmjenjuju robu u vrijednosti više od milijarde eura dnevno. Kina je najveći uvoznik u EU te je u 2012. uvezla roba u vrijednosti od 289,7 milijardi eura, dok su članice EU u Kinu prošle, 2012. godine izvezle robe u vrijednosti 143,9 milijardi eura. K tome, Kina je najvažniji izravni investitor u EU, što je prilika za nova radna mjesta, konkurentnost i pristup kapitalu za domaće europske tvrtke.

Stoga je, u povodu nedavnog izglasavanja Sporazuma o investiranju između Europske unije i Narodne Republike Kine u Europskom parlamentu, zastupnica i članica Izaslanstva EP za odnose s Kinom, Biljana Borzan, 11. listopada posjetila Veleposlanstvo NR Kine u Hrvatskoj. Njezin domaćin i sugovornik bio je Shen Zhifei, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik NR Kine u RH.

U razgovoru sa zastupnicom Borzan, veleposlanik Shen Zhifei je istaknuo kako je jedan od temeljnih kineskih gospodarskih ciljeva povećati standard svoga stanovništva s razine nisko razvijene zemlje, na razinu srednje razvijene zemlje.

Osim pozitivnog utjecaja višegodišnjeg rasta kineskog gospodarstva, u razgovoru je bilo riječi i o projektima koje kinesko vodstvo pridaje zaštiti okoliša budući da tako brzorastuće gospodarstvo znatno utječe na zagađenost zraka i okoliša uopće.

Zastupnica Borzan je pohvalila odlučnost kineske vlade u namjeri učinkovitijeg usvajanja pravila tzv. zelene ekonomije.

Bilo je riječi i o određenim političkim nesuglasicama koje se javljaju u odnosima između EU i Kine, a uglavnom se odnose na određena pitanja ljudskih prava.

Veleposlanik Shen Zhifei je pak naglasio kako je nužno veće razumijevanje različitih tradicija Europe i Kine, dodavši da upravo kvalitetnija komunikacija i posjeti pridonose razumijevanju.

Izvor: croatian.cri.cn