Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Radovi na pruzi do Budimpešte počinju do kraja 2015.

Radovi na pruzi do Budimpešte počinju do kraja 2015.


BEOGRAD - Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, izjavila je juče da će modernizacija pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju početi u poslednjem kvartalu ove godine, ili najkasnije do kraja 2015. "Mi smo sada po svemu u roku i dinamici koju smo obećali i

BEOGRAD - Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, izjavila je juče da će modernizacija pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju početi u poslednjem kvartalu ove godine, ili najkasnije do kraja 2015. "Mi smo sada po svemu u roku i dinamici koju smo obećali i nadamo se da će tako i da ostane", rekla je Mihajlović novinarima nakon otvaranja Sajma građevine u Beogradu.

Ona je rekla da je saobraćajni Institut CIP napravio studiju izvodljivosti i da Mađarska strana takođe pravi svoju studiju izvodljivosti za prugu na njenoj teritoriji.

Ministarka je podsetila da su juče Generalni direktori Železnica Srbije i Saobraćajnog instituta CIP, Miroslav Stojčić i Milutin Ignjatović, potpisali ugovor o izradi prostornog plana za prugu Beograd - Budimpešta kroz Srbiju, koja će se graditi u saradnji sa kineskim partnerima.

To je prvi ugovor koji je potpisan za taj železnički koridor i prostorni plan područja posebne namene od Beograda do Kelebije na granici sa Mađarskom biće završen u roku od šest meseci.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ranije je najavilo da će studija izvodljivosti o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta za brzine od 200 kilometara na sat biti završena do kraja juna, da će radovi početi do kraja 2015. i trajaće dve godine.

Predviđena je izgradnja još jednog koloseka, pored postojećeg, tako da se dobije dvokolosečna pruga za mešoviti - putnički i teretni saobraćaj, kao i da celokupno putovanje na toj relaciji traje menje od tri sata.

Dužina pruga je 350 km, od čega 184 km na teritoriji Srbije i 166 u Mađarskoj.

Svaka država će raditi projekat za svoju deonicu, kao i studiju izvodljivosti koju će predati kineskim partnerima da bi je objedinili u jednu studiju.

Izvor: tanjug.rs