Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Radna grupa iz Kine u Železnicama Srbije

Radna grupa iz Kine u Železnicama Srbije


Kineska radna grupe za modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta, zajedno sa ambasador Kine u Srbiji Džang Vansjuem, posetila je danas "Železnice Srbije", a sastanak su obe strane ocenile veoma korisnim za buduću saradnju. Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović goste je upoznao sa projektima

Kineska radna grupe za modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta, zajedno sa ambasador Kine u Srbiji Džang Vansjuem, posetila je danas "Železnice Srbije", a sastanak su obe strane ocenile veoma korisnim za buduću saradnju.

Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović goste je upoznao sa projektima rekonstrukcije železničke infrastrukture i nabavkom železničkih vozila, koji su neophodni srpskim železnicama u nekoliko narednih godina.


- Dalji pravci rekonstrukcije železničke infrastrukture su Koridori 10 i 11, pruga Niš-Dimitrovgrad i pruga Beograd- Novi Sad-Subotica. Za rekonstrukciju su sredstva delom obezbeđena iz ruskog kredita, a delom iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj - objasnio je Simonović, saopštile su Železnice Srbije.


Sredstvima ruskog kredita će, kako je rekao, biti modernizovano šest deonica na Koridoru 10, kao i pruga Beograd-Pančevo. Plan je da se 780 kilometara pruge Koridora 10 kroz Srbiju potpuno rekonstruiše, a da se 300 kilometara laganih vožnji na srpskim prugama smanji ili ukine.


- Nabavkom 60 novih vozova do 2015. godine, očekujemo znatno bolje stanje u putničkom saobraćaju. Prostora za povećanje obima prevoza robe još ima, ali to je usko povezano sa stanjem privrede u zemlji - rekao je Simonović.


On je je dodao da Železnice Srbije očekuju pomoć kineske strane u realizaciji projekta modernizacije pruge od Beograda do Subotice, a da će konačnu reč dati srpska i kineska vlada. Sastanku je prisustvovao i pomoćnik ministra saobraćaja Dejan Lasica.


Rradnu grupu iz Kine za relizaciju projekta železničke pruge Beograd-Budimpešta, predvodio je glavni član Sektora za međunarodnu saradnju Državne nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine Hu Fang. Reč je o radnoj grupi koja se bavi poslovanjem i upravljanjem železnicom.


Fang je predstavnicima srpskih železnica uputio niz pitanja, među kojima koliki je udeo železnice u saobraćaju Srbije, kao i koliki je obim prevoza putnika i robe na srpskim prugama. Goste je zanimalo i kakva je sadašnja organizacija železnice, i kako će funkcionisati nakon restrukturiranja kompanije naredne godine.


Direktor Direkcije za prevoz Negosav Teofilović upoznao je goste iz Kine sa sadašnjim stanjem voznih sredstava, kao i udelom putničkog i teretnog prevoza u ukupnom železničkom saobraćaju. zanimalo je i kakva je sadašnja organizacija Železnice, i kako će funkcionisati nakon restrukturiranja kompanije naredne godine.


Kineska delegecija je dobila podatke o sadašnjem stanju pruge Beograd-Subotica, kao i broju putničkih i teretnih vozova koji dnevno saobraćaju ovom prugom.


Obe strane procenile su ovaj sastanak veoma korisnim za buduću saradnju.
Kineska delegacija se, pre ovog sastanka, susrela se i sa ministrom saobraćaja Republike Srbije Aleksandrom Antićem i razgovarala o stanovištu Vlade povodom ovog projekta, navedeno je u saopštenju.


Ovo je već druga visoka kineska delegacija koja je u proteklih mesec dana posetila srpske železnice. Prethodna delegacija koja se sastala sa poslovodstvom Železnica Srbije krajem novembra, razgovarala je o tehničkim pitanjima projekta modernizacije i izgradnje železničke pruge Beograd-Novi Sad-Subotica-Budimpešta.

Izvor: blic.rs