Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Pusić: Kina u Hrvatskoj želi zone proizvodnje za EU tržište

Pusić: Kina u Hrvatskoj želi zone proizvodnje za EU tržište


Hrvatska je u srijedu na summitu Kine i zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) u Beogradu ponudila nekoliko projekata za koje bi kineska strana mogla biti zainteresirana i ukazala je na prednosti koje ima kao članica Europske unije, izjavila je predsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusi

Hrvatska je u srijedu na summitu Kine i zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) u Beogradu ponudila nekoliko projekata za koje bi kineska strana mogla biti zainteresirana i ukazala je na prednosti koje ima kao članica Europske unije, izjavila je predsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s kineskim premijerom Lijem Keqiangom.

Pusić je istaknula tri aspekta suradnje i komplementarnost projekta. "Prvi aspekt je korištenje Hrvatske kao članice EU, kao zemlje u kojoj bi kineske tvrtke mogle osnovati svoja poduzeća i prenijeti jedan dio proizvodnje za europsko tržište, s obzirom da smo u cijeni rada konkurentni, a tu je i značajna ušteda na transportu", rekla je Pusić novinarima nakon bilateralnih razgovora s kineskim premijerom.

U povodu te mogućnosti, podsjetila je Pusić, jedna grupa kineskih poslovnih ljudi i voditelja gospodarskih komora već je bila u Međimurju i pokazala interes za proizvodnju u Hrvatskoj za njemačko tržište.

"Kineski premijer je u plenarnom dijelu spomenuo Hrvatsku kao mjesto za koje je Kina zainteresirana za poslovne zone za proizvodnju za EU tržište", rekla je Pusić.

Drugi aspekt suradnje su infrastrukturni projekti poput zračnih luka na Krku i u Osijeku, termoelektrane u Osijeku, Zagrebačke obale u Rijeci i mogućnosti investiranja u te projekte.

Pusić je istaknula i da će Hrvatska iduće godine započeti istraživanja i eksploataciju plina, što vidi kao također jedno od mogućih područja suradnje i interesa kineskog gospodarstva jer su i tijekom summita "stavili energetiku na visoko mjesto".

Kao treći aspekt, istaknula je mogućnosti suradnje u turizmu. "Turizam je posebna kategorija jer je kinesko tržište ne samo veliko već i puno različitih potencijala kojih još nismo u potpunosti svjesni jer kineski građani još nisu u punoj snazi počeli koristiti mogućnosti višeg standarda i slobodu putovanja. Kina je zbog toga za nas iznimno zanimljivo tržište", naglasila je Vesna Pusić.

Razgovor s kineskim premijerom Pusić je iskoristila i za inicijativu da sljedeće godine, kad se u Hrvatskoj održava susret povodom stogodišnjice svjetske turističke organizacije predloži zajednički skup ministara turizma CEEC-a.

Pusić je Keqiangu predala i pismo premijera Zorana Milanovića u kojem govori, među ostalim, i o desetoj obljetnici strateškog parnerstva Hrvatske i Kine i mogućnostima susreta, te je pozvala kineskog ministra vanjskih poslova da posjeti Hrvatsku.

Šešelj je incident koje ne smije smetati odnosima Srbije i Hrvatske

Vesna Pusić ocijenila je u srijedu u Beogradu da se odnosi Srbije i Hrvatske nakon "slučaja Šešelj" popravljaju, a krizu između dviju država nazvala je incidentom koji postignutu razinu suradnje ne smije vratiti unazad.

"Ovo je bio jedan incident. Naravno da nitko u Hrvatskoj nije mislio da puštanje Vojislava Šešelja ima veze sa Srbijom. Ono što smo mi očekivali je, s obzirom na povijest i ratnohuškačku retoriku koja je rezultirala ogromnim tragedijama, da se vlasti Srbije jasno distanciraju", rekla je Pusić novinarima nakon razgovora s kineskim premijerom Lijem Keqiangom u sklopu summita Kine i zemalja središnje i istočne Europe, koji je jučer započeo u Beogradu.

Pusić je naglasila kako Hrvatska nije od Srbije očekivala "poruku političarima, već društvu".

"Smatrali smo kako bi bilo dobro da se vlasti u Srbiji jasno distanciraju", rekla je hrvatska šefica diplomacije, sugerirajući kako već i njen dolazak u Beograd potvrđuje da je poslije "slučaja Šešelj" nastupilo zatopljavanje odnosa koji su zapali u krizu nakon Šešeljeva dolaska iz haaškog pritvora i niza poruka kojima je potaknuo reakcije javnosti u Hrvatskoj.

Pusić je ocijenila da su Srbija i Hrvatska dosad već imale i puno hladnije i neprijatnije odnose, ali su se stvari promijenile i obje države u interesu svojih građana moraju gledati u budućnost.

"Ovo je jedan incident koji nas je upozorio da moramo biti dodatno oprezni i imati vrlo jasan stav kao političari", rekla je Pusić inzistirajući da političari u regiji moraju smanjivati tenzije.

"Kad god tenzije iz bilo kojih razloga porastu, nije na nama da na njima jedrimo, već da taj balon ispušemo i spustimo na zemlju. Naša je zadaća da ljudima učinimo život lakšim, a ne težim - i u komunikaciji, poslu, suradnji na gospodarskom planu, gdje Srbija i Hrvatska imaju mnogo zajedničkih interesa i mogućnosti", rekla je Pusić.

Njeno je stajalište da "incident sa Šešeljem nije nešto što na drugi rok treba vratiti unazad odnose Srbije i Hrvatske".

"Činjenica da smo susjedi je trajna i interesi jednog i drugog društva su stabilnost i bolji život, bolji standard...To je naš posao. A ovakve stvari nas u tome smetaju i unazađuju i zato ih jasno treba izbaciti iz naše komunikacije", poručila je Pusić u Beogradu.

Hrvatska šefica diplomacije nije se prilikom boravka u Srbiji sastala s predstavnicima srbijanskog državnog vrha, a prije dolaska na summit Kine i 16 zemalja istočne i središnje Europe u Beogradu izjavila je da je, što se tiče bilateralnih posjeta, na redu dolazak srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića u Zagreb iduće godine.

Izvor: slobodnadalmacije.hr