Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Prva serija kineskih kamiona iz Kragujevca u oktobru

Prva serija kineskih kamiona iz Kragujevca u oktobru


Kragujevac - Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji Grupe Zastave vozila, odnosno Zastave kamiona i kineske kompanije JAK definitivno bi, prema poslednjim informacijama iz kragujevačke fabrike, trebalo da bude potpisan sredinom narednog meseca u Kini. Potpisivanju ugovora prethodiće odlazak grupe stručnjaka i radnika

Kragujevac - Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji Grupe Zastave vozila, odnosno Zastave kamiona i kineske kompanije JAK definitivno bi, prema poslednjim informacijama iz kragujevačke fabrike, trebalo da bude potpisan sredinom narednog meseca u Kini. Potpisivanju ugovora prethodiće odlazak grupe stručnjaka i radnika Zastave kamiona u sedište JAK-a, u gradu Anži, gde će se obučavati za sklapanje i proizvodnju kineskih teretnih vozila.

Podsetimo da su Grupa Zastava vozila i kompanija JAK u martu u Ministarstvu privrede verifikovali memorandum o razumevanju, kojim je predviđeno potpisivanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, koji treba da bude realizovan u tri faze. U prvoj fazi sklapaće se u Zastavi jedan od lakih JAK-ovih kamiona, najverovatnije N75, najnižeg nivoa rastavljenosti. Potom će se u drugoj povećavati učešće Zastave i potencijalnih domaćih dobavljača u sklapanju kineskih vozila, dok je u trećoj predviđeno formiranje zajedničke kompanije, sa sedištem u Kragujevcu.

Načelni dogovor dveju strana potvrđen je krajem aprila, kad je delegacija Zastavinih stručnjaka boravila u jednonedeljnoj poseti sedištu kompanije JAK. Kineska vozila proizvedena u Zastavi, prema dogovoru sa menadžmentom JAK-a, pored domaćih biće ponuđena i kupcima u zemljama severne Afrike, Bliskog istoka, CEFTA sporazuma, kao i Evropske unije, s obzirom na to da se u njih ugrađuju motori koji zadovoljavaju evropske ekološke standarde.

U poslovodstvu Zastave kamiona tvrde da pregovori sa Kinezima teku prema planu, i da je realno očekivati da prva serija kineskih vozila iz pogona kragujevačke firme izađe početkom poslednjeg ovogodišnjeg kvartala, najverovatnije, kao što je naš list većnajavljivao, 2. oktobra kada „kamiondžije“ obeležavaju dan fabrike. Menadžment Zastave kamiona nastojaće da i nakon početka sklapanja kineskih teretnjaka u Kragujevcu, barem u prvim fazama saradnje sa JAK-om, nastave sa proizvodnjom sopstvenih lakih kamiona i vojnih vozila, čiji su prototipovi napravljeni još pre nekoliko godina. U Zastavi dodaju da bi želeli da u pregovorima sa JAK-om, državnom kompanijom i najvećim proizvođačem terenskih i teretnih vozila u Kini, imaju veću podršku Vlade Srbije.

Izvor: danas.rs