Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Protokol o saradnji Prijedora i kineskog grada Ningbo

Protokol o saradnji Prijedora i kineskog grada Ningbo


Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i predstavnik kineskog grada Ningbo za međunarodnu saradnju Je Rongcong potpisali su danas u Prijedoru, protokol o saradnji ova dva grada u oblasti ekonomije, obrazovanja i turizma.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i predstavnik kineskog grada Ningbo za međunarodnu saradnju Je Rongcong potpisali su danas u Prijedoru, protokol o saradnji ova dva grada u oblasti ekonomije, obrazovanja i turizma.

- Naša saradnja trebalo bi da počne u junu posjetom sajmu "Ekspo" u ovom kineskom gradu koji želi da predstavi 16 gradova istočne i jugoistočne Evrope, među kojima je i Prijedor, u ove tri oblasti - rekao je Pavić.

On je dodao da bi tada bio održan i sastanak gradonačelnika ovih gradova sa predstavnicima Kine radi pronalaženja zajedničkih interesa kompanija i institucija iz Kine sa gradovima i kompanijama iz ovog dijela Evrope.

- Za nas je veliko priznanje da smo jedan od tih gradova koji će prisustvovati tom sajmu i imati prilike da razgovaramo sa kineskim investitorima - rekao je Pavić.

On je dodao da su oni već na ovom susretu ponudili da jedan broj studenata iz Prijedora studira o njihovom trošku na Univerzitetu u Ningbu.

- Kineski investitori rade u Republici Srpskoj dvije velike investicije, Termoelektranu u Stanarima i autoput Doboj-Prnjavor. Tu priliku i današnju posjetu ove delegacije treba da iskoristitimo da Prijedoru, Republici Srpskoj i BiH dovedemo investitore koji mogu nastaviti započetu saradnju sa nama bratskim narodom u Kini - rekao je Pavić.

Rongcong, kao vođa četvoročlane delegacije kineskog grada Ningbo koja je posjetila Prijedor, istakao je da im je ovo prvi put da su u posjeti BiH i Prijedoru i da imaju veoma pozitivne prve utiske o domaćinima i gradu.

On je pojasnio da je grad Ningbo smješten u središtu istočne kineske obale i ima oko šest miliona stanovnika, te da je ekonomski centar istočne Kine sa veoma razvijenim turizmom i obrazovnim sistemom.

- Smatram da Prijedor i Ningbo imaju dosta toga zajedničko i današnje potpisivanje ovog sporazuma dobar je početak buduće saradnje - rekao je Rongcong.

On je dodao da će sajam koji će biti održan u prvoj polovini juna biti prilika da se ohrabre kineski investitori da ulažu u Prijedor, kao i da turisti dođu i posjete ovaj grad.

- Vidimo jako dobre potencijale za saradnju naša dva grada i pozivamo biznismene da se na tom sajmu predstave kako bi našli tržište za svoje proizvode i mogućnost da kineski investitori dođu u Prijedor - rekao je Rongcong.

Kineska delegacija će u Prijedoru boraviti dva dana, tokom koje će posjetiti Nacionalni park "Kozara" i jednu od gradskih osnovnih škola, te razgovarati sa predstavnicima Agencije za lokalni razvoj "Preda", gdje će im biti predstavljeni privredni potencijali Prijedora.

Izvor: rtrs.tv