Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Promocija Kantonskog sajma

Najveća sajamska manifestacija maloprodaje održaće se u kineskom gradu Guangdžou od 15. aprila do 5. maja 2014. Poziv srpskim kompanijama da učestvuju jer je to idealna prilika da uspostave kontakt sa kineskim preduzećima, da se približe Kini i predstave svetu U Privrednoj komori Srbije (PKS) predstavljen je na
Promocija Kantonskog sajma
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

Najveća sajamska manifestacija maloprodaje održaće se u kineskom gradu Guangdžou od 15. aprila do 5. maja 2014. Poziv srpskim kompanijama da učestvuju jer je to idealna prilika da uspostave kontakt sa kineskim preduzećima, da se približe Kini i predstave svetu

U Privrednoj komori Srbije (PKS) predstavljen je najveći kineski trgovinski sajam - Kantonski sajam (Canton Fair) koji će se održati u gradu Guangdžou od 15. aprila do 5. maja 2014. Sajam predstavlja najznačajniju platformu za sve potencijalne kupce najšireg spektra proizvoda i usluga u Kini, ali, istovremeno privlači sve više inostranih proizvođača koji učestvuju kao izlagači.

Kantonski sajam je bio prvi korak za mnoge kompanije širom sveta koje danas uspešno sarađuju sa Kinom. Manifestacija je idealna prilika za srpska preduzeća da uspostave direktan kontakt sa kineskim preduzećima, bilo da žele da uvoze iz Kine ili izvoze u tu zemlju, rekao je Mihailo Vesović, potpredsednik PKS na prezentaciji sajma.

Aktivnosti PKS, kao najveće nacionalne asocijacije privrednika, usmerene su prema internacionalizaciji domaćeg tržišta jer želimo da Srbija bude zemlja tržišne ekonomije, otvorenih granica, spremna da se uključi u nadmetanje na tržištu regiona, Evropske unije i šire. U stalnom dijalogu sa Vladom Srbije, PKS utiče na poslovnu klimu i doprinosi unapređenju privredno-sistemskog ambijenta, naglasio je Vesović.

Bilateralni odnosi Srbije i Kine zvanično su podignuti na najviši mogući nivo uspostavljanjem strateškog partnerstva, a jedan od važnijih segmenata strateškog partnerstva jeste unapređenje ekonomske saradnje, dodao je potpredsednik PKS.

Kantonski sajam obezbeđuje najbolju trgovinsku platformu za kupovinu kineskih proizvoda i ulazak na kinesko tržište. On objedinjuje razne proizvode i kompanije. Svaki kantonski sajam okuplja više od 150 000 vrsta kineskih proizvoda vrhunskog kvaliteta, uključujući električne aparate, mašine i građevinsku opremu, metale i alate, robu široke potrošnje, ukrasne predmete, tekstil i odeću, medicinska sredstva i hranu. Za 15 različitih izlagačkih kategorija, na površini od 80.000 metara kvadratnih, postoji sedam zasebnih sajamskih hala i svaka od njih, tretirajući različite privredne grane predstavlja specijalizovani sajam za sebe, objasnio je, Vang Džiping (Wang Zhiping), generalni direktor Kineskog centra za spoljnu trgovinu.

Prema statistikama, na 83 kantonska sajma učestvovalo je oko 6.580 srpskih posetilaca i izlagača, pre svega radi kupovine tekstila i predmeta za kućnu upotrebu, elektronike i aparata, građevinskog materijala, robe široke potrošnje. Na Kantonskom sajmu od 2007. kada je oformljen međunarodni izlagački paviljon učestvovalo je 6.652 inostranih preduzeća izlažući elektroniku i opremu, građevinske materijale i metalne proizvode, mašine i opremu, industrijske sirovine. To su proizvodi u kojima Srbija prednjači i zato pozivamo srpske kompanije da učestvuju na kantonskom sajmu, da se približe Kini i predstave svetu, dodao je Vang.

Kantonski sajam održava se dva puta godišnje od 1957. godine, kada je osnovan. Manifestacija je važan kanal kineske spoljne trgovine, ima ključnu ulogu u unapređenju ekonomskih i trgovinskih veza između Kine i celog sveta.

Predstavnik Trgovinsko - ekonomskog odeljenja ambasade Kine u Beogradu Džu Liangi je zahvalio PKS na promociji sajma, koji je, kako je rekao, prilika da se privrednici dve zemlje bolje upoznaju. Podsetio je da Kinezi u Srbiji realizuju velike infrastrukturne projekte: izgradnju mosta na Dunavu između Zemuna i Borče, termoelektrane Kostolac, grade putni Koridor 11 i nameravaju da modernizuju prugu Beograd - Budimpešta između Zemuna i Borče.

Od januara do novembra 2013. godine ukupan obim trgovinske razmene Kine i Srbije iznosio je 1.1 milijardu dolara. Vrednost izvoza iz Srbije u Kinu je dvadeset miliona dolara i veća je za 12 odsto, a uvoza 1.37 milijardi dolara, što je povećanje od 7.5 odsto. Glavni uvozni proizvodi iz Kine su klima uređaji, računari, oprema za telekomunikacione uređaje, obuća, TV aparati dok se u Kinu iz Srbije uglavnom izvozi oprema za obradu metala, metalni proizvodi, drvo, električna oprema i mašine.

Izvor: PKS