Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Promocija biografije najvećeg kineskog mudraca Konfucija

Promocija biografije najvećeg kineskog mudraca Konfucija


Knjiga o Konfuciju, mudracu bez kojeg je nemoguće razumeti kinesku civilizaciju, iz pera uglednog ruskog sinologa Vladimira Maljavina u izdanju "NNK internacional" biće predstavljena u Biblioteci grada Beograda. Pomocija, kojoj će prisustvovati i autor Maljavin, koji je za ovu priliku doputovao u Beograd, biće odr

Knjiga o Konfuciju, mudracu bez kojeg je nemoguće razumeti kinesku civilizaciju, iz pera uglednog ruskog sinologa Vladimira Maljavina u izdanju "NNK internacional" biće predstavljena u Biblioteci grada Beograda. Pomocija, kojoj će prisustvovati i autor Maljavin, koji je za ovu priliku doputovao u Beograd, biće održana u Rimskoj dvorani BGB u 19 sati a o ovom značajnom delu za svakoga koga zanima Kina, govoriće još dvoje profesora za kineski jezik i književnost sa Medgatrend i Filološkog fakulteta u Beogradu dr Nataša Kostić i dr Dušan Pajin kao i prevodilac na srpski Tatjana Trikić.

Ovaj mudrac "za sva vremena", kako mnogi nazivaju Konfucija jer utemeljivač kineske tradicije koji svoju filozofiju nije propovedao nego živeo - to je "Učitelj deset hiljada pokoljenja" čiji životopis profesor Maljavin pripoveda kombinujući legendu, svedočenja njegovih učenika i istorijske činjenice.

Njegovo učenje koje insistira na: čovečnosti, moralnoj volji čoveka, učenju kao glavnom i stalnom zadatku, koje je preneto kroz niz prostih životnih pravila, izrečenih krajnje lakonski i skromno bez retorike i samoljubivog moralisanja aktuelno je i danas iako je njihov autor živeo u VI veka p.n.e.

U Konfucijevim porukama ima puno elemenata izvornih hrišćanskih poruka kao što su one:"Ne čini drugima ono što sam sebi ne želiš... "Stvarno greši onaj ko ne ispravlja svoje ranije greške".

Autor knjige, koji se srpskoj čitalačkoj publici već predstavio 2008. sveobuhvatnim sinološkim delom "Kina: istorija, kultura, religija" ovoga puta ima "izazovan zadatak - da srpskom čitaocu objasni i približi kinesku filozofiju ne-egoizma, tj. konfucijansku skromnost, jednostavnost i suzdržavanje od mnogoglagoljivosti", navodi recenzent knjige dr Nataša Kostić sa Megatrend univerziteta.

Kako napominje u recenziji dr Dušan Pajin: "bogatu biografiju Konfucija autor je izložio na literarni način tako da se knjiga može čitati i kao svojevrsni dokumentarni roman o Konfuciju, pri čemu je izbegao da skrene u čistu književnost, odnosno da mu Konfucije i njegovo vreme budu samo lik i scena na kojoj će razviti vlastite literarne zaplete i držeći se onoga što predstavlja istorijsku istinu, on nam na upečatljiv način predstavlja Konfucija i njegovo vreme".

Izvor: rtv.rs