Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Promijenjen dio trase autoputa od Uvača do Mateševa


Dio trase autoputa od Uvača do Mateševa biće promijenjen, jer je prilikom izrade geodetskih podloga uočeno odstupanje u odnosu na podloge iz idejnog projekta, kazali su Danu predstavnici glavnog izvođača, kompanije CRBC.

Dio trase autoputa od Uvača do Mateševa biće promijenjen, jer je prilikom izrade geodetskih podloga uočeno odstupanje u odnosu na podloge iz idejnog projekta, kazali su Danu predstavnici glavnog izvođača, kompanije CRBC.

Autoput “Podloge iz idejnog projekta su rađene na osnovu aviosnimanja terena, što zbog povećane vegetacije na tom dijelu za posljedicu ima pomenuta neslaganja u odnosu na stvarno stanje. Ta neslaganja bi dovela do ‘isplivavanja’ jednog dužeg tunela na površinu i devijacije postojećeg seoskog puta”, kazali su predstavnici CRBC-a.

Oni su dodali da bi izvođenje takvog rješenja rezultiralo povećanjem troškova ne samo kod izvođača radova, nego i kod investitora, usljed dopunske eksproprijacije za nove pristupne puteve, kao i devijaciju seoskog, prenosi Mina.

“Kako bi se izbjegli pomenuti problemi, projektantski tim CRBC-a je na tom dijelu trase razradio drugo rješenje, koje je u potpunosti sa relevantnim standardima i ugovorenom procedurom. Kao glavni izvođači radova preuzeli smo troškove eksproprijacije novom dijelu. Budući da ovo rješenje pruža jasne benefite investitoru, ono je prihvaćeno”, kazali su predstavnici kineske kompanije.

Oni nijesu precizirali koliko će ukupno od sedam kilometara duge trase od Uvača do Mateševa mijenjati, niti koliko će to koštati.

Predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva ranije su saopštili da CRBC, u skladu sa zaključenim ugovorom, ima pravo da u pisanoj formi uz obrazloženje predloži izmjene koje bi po njegovom mišljenju mogle da ubrzaju završetak, smanje troškove, održavanje i eksploataciju, povećaju efikasnost ili vrijednost završenih radova u korist investitora ili bile od koristi investitoru na neki drugi način.

Gradnja prioritetne dionice počela je 11. maja prošle godine i od tada kreće rok od četiri godine koji Kinezi imaju za završetak radova.

Izgradnja autoputa koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 miliona USD, na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i China Communications Construction Company (CCCC).

 

Izvor: pcnen.com