Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Probni rad Termoelektrane „Stanari“ 2015. godine

Probni rad Termoelektrane „Stanari“ 2015. godine


DOBOJ, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić očekuje da će Termoelektrana „Stanari“ biti puštena u probni rad 2015. godine, a da će već 2016. godine dobiti i upotrebnu dozvolu.

DOBOJ, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić očekuje da će Termoelektrana „Stanari“ biti puštena u probni rad 2015. godine, a da će već 2016. godine dobiti i upotrebnu dozvolu.

Golićeva je zadovoljna dinamikom izvođenja radova, te naglasila da je ovo prvi termoenergetski objekat poslije rata u Republici Srpskoj, kao i da investitor redovno izmiruje koncesione obaveze.

Srebrenka Golic„Na gradilištu su inspektori da obezbijede da sve teče u skladu sa propisima i standardima Republike Srpske i Evropske unije“, naglasila je Golićeva.

Ona je zadovoljna što su u projekat izgradnje angažovane domaće firme koje upošljavaju oko 250 radnika.

Direktor Rudnika i Termoelektrane „Stanari“ Ivica Jakovljević naveo je da je ovo godina gradnje, a iduća je godina montaže konstrukcija iz Kine.

„Cilj je da 2016. godine termoenergetski objekat bude priključen na elektro-energetsku mrežu“, istakao je Jakovljević.

Dekan banjalučkog Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Milan Stanković podsjetio je da je resorno ministarstvo i Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija Srpske sa ovim fakultetom sklopilo ugovor o sticanju praktičnih znanja svršenih studenta na Institutu.

„Ovo je savršena prilika da se upoznamo sa najsavremenijim uređajima i da se upotpuni teoretsko znanje“, naglasio je Stanković.

Konsultant kineske kompanije „Dongfang elektrik“ Liu Venksin, koji je i bivši kineski ambasador u BiH, istakao je da je ovo prvi veći projekat na ovim prostorima, ali ne i posljednji.

U februaru 2008. godine „EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari“ potpisala je sa Vladom Srpske koncesioni ugovor o izgradnji i korišćenju Termoelektrane „Stanari“.

„EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari“ potpisala je u maju 2010. godine sa kompanijom „Dongfang elektrik“ ugovor o isporuci opreme i izgradnji Termoelektrane „Stanari“, koji je stupio na snagu u 21. decembra 2012. godine i trajaće oko 45 mjeseci. Vrijednost ugovora je oko 400.050.000 dolara.

Termoelektrana „Stanari“ jedinstven je projekat na području jugoistočne Evrope jer se gradi po sistemu „ključ u ruke“, odnosno sklapa se od dijelova koje je kompanija „Dongfang elektrik“ proizvela u Kini.

Voz sa prvom pošiljkom opreme za Termoelektranu „Stanari“ došao je 23. septembra ove godine, a dovezao je prvih 1.800 tona tereta za izgradnju ove termoelektrane, čime je označen i početak projekta logističko-transportne podrške hrvatske kompanije „AGIT“ u saradnji sa „Željeznicama Republike Srpske“ i Lukom Rijeka u Hrvatskoj.

Predviđeno je da ova termoelektrana bude snage 300 megavat-časova i da godišnje proizvodi dva miliona megavat-časova električne enrgije. Očekuje se da će nakon izgradnje Termoelektrana „Stanari“ upošljavati oko 900 radnika.

Izvor: srna