Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Elektroprivreda BiH dobila je Pismo namjere od kineske Exim banke s preciziranim uvjetima kreditnog aranžmana gdje je prihvaćena ponuda od 20 godina za otplatu kredita, što je i bilo nastojanje EPBiH. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH, kazao je Feni da su u potpunosti z
Prihvaćena ponuda kineske Exim banke za Blok 7 TE Tuzla
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

Elektroprivreda BiH dobila je Pismo namjere od kineske Exim banke s preciziranim uvjetima kreditnog aranžmana gdje je prihvaćena ponuda od 20 godina za otplatu kredita, što je i bilo nastojanje EPBiH. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH, kazao je Feni da su u potpunosti zadovoljni preciziranim uvjetima kreditnog aranžmana za finansiranje Bloka 7 TE Tuzla i da su oni rezultat pregovora u Kini protekle sedmice, prenosi portal Faktor.

Izgradnja bloka 7 tuzlanske TE

 

“Mi očekujemo da ćemo nakon ove ponude Exim banke zvanično uputiti aplikaciju za kredit banci i da ćemo do novembra uspjeti dogovoriti ugovor o ponuđenim uvjetima i pripremiti ga za potpis na samitu 16+1 početkom novembra u Latviji. Prije toga je potrebna ratifikacija u parlamentima FBiH i NR Kine i to je procedura koja se mora proći” – kazao je Salkić.

Tenderi za pripremne radove, kako ističe, mogu biti raspisani do kraja godine, tako da bi na proljeće, odnosno s početka građevinske sezone, mogli početi radovi za pripremu lokacije za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla. Salkić također napominje da u EPBiH smatraju da bi u vrijeme pripremnih radova (do 18 mjeseci) mogli raditi i one aktivnosti koje su vezane za izgradnju, a to je izrada glavnog projekta Bloka, narudžba opreme i onda bi ukupan period bio od pet do 5,5 godina za izgradnju Bloka. “Ako to sve bude dinamički urađeno kako sada planiramo, Blok bi trebao 2022. godine biti spreman” – naglasio je direktor Salkić Po njegovim riječima, Blok 7 je zamjenski blok i ulaskom tog bloka na mrežu ugasit će se blokovi 3 i 4 u TE Tuzla, a prethodno su ugašeni blokovi 1 i 2 i on u potpunosti svojim kapacitetom mijenja male blokove, znači i blok 3 i 4, koji će biti ugašeni.

“Instalisana snaga TE Tuzla će ostati gotovo ista (450 MW), ali dobijamo jedan moderan blok i na taj način održavamo energetsku stabilnost BiH, zadržavamo status neto izvoznika, ali isto tako omogućavamo kogeneracijsku proizvodnju toplote za grijanje Tuzle i Lukavca, a mislimo da ćemo do tada, odnosno do ulaska Bloka u pogon, imati toplificiranu i općinu Živinice, tako da će tri grada imati snabdijevanje toplinskom energijom iz ovog bloka. Ono što je jako važno jeste da i omogućava dalju proizvodnju uglja u Rudniku Kreka jer je snabdijevanje ovog bloka predviđeno iz tog rudnika.

Na taj način doprinosimo i očuvanju rudarske proizvodnje koja bi bez ovog bloka došla u pitanje s obzirom na to da su stari blokovi predviđeni za gašenje” – rekao je Salkić Feni. Kako kaže, izvođač radova je kineski Konzorcij CGG, a u razgovoru s njima EPBiH će se truditi da podizvođenje dobiju domaće firme koje su kvalificirane i koje itekako imaju znanje i sposobnost da taj posao rade. Vrijednost investicije je 722 mil EUR (1,4 mlrd KM), što predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u elektroenergetski sektor naše zemlje.

Izvor: tuzlanski.ba