Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Premijer Kine: Pomoći ćemo Srbiji

Premijer Kine: Pomoći ćemo Srbiji


Peking -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao sa se premijerom Kine Li Kećiangom, koji mu je preneo da je ta zemlja spremna da pomogne Srbiji. Premijer Kine je rekao da je ta zemlja spremna da pomogne Srbiji kroz nove oblike finansiranja i podsticanja uspešnih kompanija u Srbiju o to u različitim segmentim

Peking -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao sa se premijerom Kine Li Kećiangom, koji mu je preneo da je ta zemlja spremna da pomogne Srbiji.

Premijer Kine je rekao da je ta zemlja spremna da pomogne Srbiji kroz nove oblike finansiranja i podsticanja uspešnih kompanija u Srbiju o to u različitim segmentima.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić počeo je posetu Kini razgovorom sa premijerom Nikolić je kineskog premijera obavestio da je Srbija zainteresovana za intenyivniju ekonomsku saradnju s Kinom, posebno za nova kineska ulaganja i otvaranje novih radnih mesta.
"Nisam došao u Kinu da pružim ruku tražeći neki dolar pozajmice. Došao sam kao predsednik države čiji građani traže posao, koji žele da rade i pošteno zarade. Mi taj posao ne možemo da obezbedimo sami, već uz pomoć investitora koji će uložiti u Srbiju i otvoriti nova radna mesta", rekao je Nikolić.
Kećiang je potvrdio podršku Kine teritorijalnom integritetu naše zemlje i istakao da je "Srbija za Kinu prijatelj od poverenja", te da se dve zemlje se međusobno podržavaju.
"Kina želi da izjednači spoljnotrgovinske odnose i stvori uslove za povećanje uvoza roba iz Srbije.Između nas postoji komplementarnost i spremnost da poboljšamo robnu razmenu", istakao je kineski premijer.
Nikolić je potom u razgovoru sa pedsednikom stalnog komiteta Svekineskog narodog kongresa Džang Deđijangom rekao da Srbija više nema probleme ni sa jednom zemljom u svetu osim sa delom svoje teritorije na KiM, ponovio je da Kosovo ne damo a da nam ga ne mogu oteti i naglasio da Srbija želi da razgovara i tako obezbedi da građani žive bolje.

Napominjući da je Nikolić prvi predsednik iz centralne i istočne Evrope koga prima novo kinesko rukovodstvo, Deđijang je rekao da to govori o značaju koji se pridaje Srbiji.

"Što se tiče Kosova i Metohije - mi potpuno razumemo i podržavamo stav Srbije", poručio je predsednik kineskog parlamenta i dodao da će novo rukovodstvo podsticati privrednike da ulažu u Srbiju, a građane da posete turističke destinacije.

Ocenivši da je saradnja dva parlamenta na visokom nivou, on je najavio dalje unapređivanje saradnje i prijateljstvo.
"Vi ste uticajan i iskusan političar u Srbiji i zalagali ste se za prijateljske odnose Srbije i Kine. Uveren sam da će vaša poseta biti uspešna i značajna", rekao je Denđijang.
Predsednici Srbije i Kine, Tomislav Nikolić i Si Đinping, potpisali su Zajedničku izjavu o produbljivanju strateškog partnerstva, dok su ministri dveju vlada potpisali još pet sporazuma.
Kineski predsednik rekao je da je Srbija "prvi strateški partner te zemlje u centralnoj i istočnoj Evropi i dobar prijatelj Kine u Evropi".

"Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i ceni napore Beograda za pronalaženje političkog rešenja pitanja Kosova", rekao je Si.
Nikolić je izrazio nadu da će svojom posetom pokrenuti novo poglavlje u odnosima dve zemlje. On je rekao i da će Srbija zajedno s Kinom raditi na razvijanju odnosa Pekinga i centralne i istočne Evrope.
Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić i resorni ministar u kineskoj Vladi potpisali su Sporazum između Vlada Srbije i Kine o ekonomsko-tehničkoj saradnji, kao i Aneks 2 sporazuma o ekonomsko-tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture.

Mrkić je, takođe, sa kolegama iz kineske Vlade potpisao i Memorandum o razumevanju između Vlada o saradnji u telekomunikacijma i infomacionim tehnologijama, kao i Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede.
Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir ilić je potpisao Ugovor o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za izgradnju autoputa Obrenovac-Ljig.

Izvor: b92.net