Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Preko HGK i CCPIT-a do jačeg izvoza u Kinu


Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović i predsjednik Kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine (China Council for Promotion of International Trade - CCPIT) Jiang Zengwei, potpisali su Sporazum o suradnji između HGK i CCPIT-a, kojim se želi produbiti i inače vrlo dobra suradn

 

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović i predsjednik Kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine (China Council for Promotion of International Trade - CCPIT) Jiang Zengwei, potpisali su Sporazum o suradnji između HGK i CCPIT-a, kojim se želi produbiti i inače vrlo dobra suradnja između dviju institucija."Hrvatska i kineska poslovna zajednica su bitno različite po veličini, ali postoji značajan prostor za suradnju osobito u određenim poslovnim nišama kao što su prehrambena industrija, proizvodnja prirodne kozmetike i turizam, koji lani bilježi rast dolazaka kineskih gostiju u Hrvatsku za 43%", istaknuo je predsjednik HGK.

Sporazum o izvozu robe u Kinu

Predstavništvo u Šangaju

Kako je dodao, među glavnim ciljevima HGK je internacionalizacija hrvatskoga gospodarstva, a Kina je Hrvatskoj od osobitog značaja.

"Komora je u proceduri otvaranja predstavništva u Šangaju, što se očekuje u lipnju ove godine, a to je uzBruxelles i Moskvu treće predstavništvo HGK u svijetu, što pokazuje koliko nam je Kina važan trgovinski partner", istaknuo je Burilović.

Suradnja Hrvatske i Kine važna je i u okviru skupine 16 plus 1, koja uz Kinu okuplja zemlje srednje i istočne Europe, a potrebno ju je fokusirati na područja najjačih sektora, među kojima je trgovina, investicije, poljoprivreda i šumarstvo, inspekcija i kontrola itd.

"Hrvatska ima dobre i kvalitetne prehrambene proizvode i važno je pravodobno rješavanje trenutnog zastoja suradnje kod proizvoda sira i mesa, a radi dobivanja potrebnih certifikata", rekao je predsjednik HGK istaknuvši važnost međusobne suradnje i na područjima znanosti, tehnologija, istraživanja, inovacija itd.

Slabi izvoz u Kinu

"Hrvatska i Kina prijateljske su zemlje no moramo više poraditi na gospodarskom planu jer je prošlogodišnja razmjena iznosila 586 milijuna dolara od čega je tek 6,8% bio hrvatski izvoz u Kinu, a ostalo uvoz iz te zemlje. Kineski su investitori zainteresirani za ulazak u RH, a pri tome su hrvatske luke Rijeka i Ploče od strateškog značenja", rekao je Burilović te napomenuo kako će HGK pružit svu moguću pomoć kineskim investitorima za ulaganja u RH.

Predsjednik CCPIT-ja Jiang Zengwei istaknuo je zainteresiranost kineskoga gospodarstva za unapređivanjem te većom poslovnom suradnjom s hrvatskim gospodarstvom, a tome će pridonijeti potpisani Sporazum o suradnji između CCPIT i HGK. Potencijal je osobito izražen u području turizma, transporta, znanosti i tehnologija te povećanje plasmana hrvatskih prehrambenih proizvoda na kinesko tržište.

Sajmovi u Zagrebu i Ningbu

"CCPIT i HGK imaju tradicionalno vrlo dobre odnose, a još boljoj suradnji pridonijet će i Sporazum o suradnji između dviju institucija. CCPIT može pomoći hrvatskim tvrtkama u nastupu na kineskom tržištu i kroz organizaciju seminara te informacijama o trgovinskim i investicijskim mogućnostima", rekao je predsjednik CCPIT-a.

Predsjednici su najavili i Hrvatsko-kineski investicijski i trgovinski forum u Zagrebu krajem svibnja te u lipnju odlazak našeg izaslanstva na 2. sajam ulaganja i trgovine Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe u kineskom gradu Ningbo.

Izvor: agroklub.com