Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Predstavništvo HGK u Šangaju otvorit će prilike za veći izvoz u Kinu


Kina je druga ekonomija, najmnogoljudnija i najveća trgovačka sila u svijetu. Iako se brojkama ne možemo usporediti, uvjeren sam da značajna područja za suradnju postoje, pogotovo u sektorima poput prehrambenog, prirodne kozmetike, turizma i razmjene know-howa. Upravo zato HGK otvara predstavništvo u Šangaju,

Kina je druga ekonomija, najmnogoljudnija i najveća trgovačka sila u svijetu. Iako se brojkama ne možemo usporediti, uvjeren sam da značajna područja za suradnju postoje, pogotovo u sektorima poput prehrambenog, prirodne kozmetike, turizma i razmjene know-howa. Upravo zato HGK otvara predstavništvo u Šangaju, najavio je predsjednik Hrvatske gospodarske komoreLuka Burilović, otvarajući Hrvatsko-kineski gospodarski forum koji je okupio 50 kineskih i 150 hrvatskih tvrtki.

Burilović je kazao i kako HGK planira sudjelovanje na drugomu Trgovinskom i investicijskom sajmu 16 zemalja srednje i istočne Europe u gradu Ningbo u lipnju ove godine te je dodao da su razgovori među tvrtkama u sklopu današnjeg Foruma dobra uvertira za konkretiziranje poslova tijekom sajma u lipnju.

„Kineske investicije dosad su zaobišle Hrvatsku. Unapređenje suradnje najizglednije je u području transporta i distribucije roba, a naše luke –  Ploče, Zadar i Rijeka, idealne su za ulaz kineske robe u Europu“, kaže Burilović.

Potpredsjednik Kineskog vijeća za promicanje međunarodne trgovine (CCPIT)Wang Jinzhen istaknuo je da gospodarska suradnja između Kine i Hrvatske jača, a da Hrvatska ima šansu posebice u turizmu. „Kineski građani sve više putuju. Za nekoliko godina Kina će davati 100 milijuna turista. Tu je ogromna šansa za Hrvatsku. Svoju lijepu obalu morate više približiti kineskim građanima“, rekao je Jinzhen.

Zamjenik ministra gospodarstva Leo Prelec suradnju s Kinom vidi u području energetike. „Političko pitanje broj jedan u Europskoj uniji jest pitanje energetske sigurnosti. Hrvatska ima nekoliko projekata za diverzifikaciju energetskog sustava EU, poput LNG terminala na Krku ili Jonsko-jadranskog plinovoda“, istaknuo je Prelec, dodavši da je suradnja s Kinom bitna i za opstanak i rast hrvatske brodogradnje koja ima velik utjecaj na ukupno hrvatsko gospodarstvo s obzirom na to da u ukupnom izvozu sudjeluje s 10-15 posto.

Potpredsjednik Stalnog odbora Narodnoga Kongresa pokrajine Zhejiang Yuan Rongxiang istaknuo je kako imamo odličnu geostratešku poziciju, a kao dodatnu prednost Hrvatske kao potencijalnoga kineskog partnera za protok njihovih roba naveo je i razvijenu infrastrukturu, što omogućava brži transport.

Otpravnik poslova Veleposlanstva NR Kine Zhao Deyong kaže da su kineske firme koje su došle na Forum dovoljan pokazatelj potencijalne suradnje, a predsjednica CCPIT-a pokrajine Zhejiang Wu Guiying pozvala je predsjednika HGK da dođe s gospodarstvenicima u posjet njezinoj pokrajini u kojoj će, uvjerena je, hrvatske tvrtke pronaći poslovne partnere i dobre poslovne prilike.

Na Forumu su predsjednik HGK Burilović i predsjednica CCPIT-a pokrajine ZhejiangWuGuiying potpisali Sporazum o suradnji između HGK i CCPIT Zhejiang.

Hrvatsko-kineski gospodarski forum organizirali su Hrvatska gospodarska komora, Kinesko vijeće za promicanje međunarodne trgovine (CCPIT) i Kinesko vijeće za promicanje međunarodne trgovine pokrajine Zhejiang (CCPIT Zhejiang).

Izvor: poslovniportal.hr