Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Predstavnici KS i kineske provincije Gansu razgovarali o modalitetima saradnje


Modaliteti buduće saradnje i mogućnosti povezivanja Kantona Sarajevo (KS) i kineske provincije Gansu, a što je počelo otvaranjem Konfučijevog instituta u sarajevskom Centru za interdisciplinarne studije prošle godine, bili su u fokusu razgovora premijera KS-a Elmedina Konakovića i ministra privrede Muharema Š

Modaliteti buduće saradnje i mogućnosti povezivanja Kantona Sarajevo (KS) i kineske provincije Gansu, a što je počelo otvaranjem Konfučijevog instituta u sarajevskom Centru za interdisciplinarne studije prošle godine, bili su u fokusu razgovora premijera KS-a Elmedina Konakovića i ministra privrede Muharema Šabića danas s visokom delegacijom te provincije predvođenom Zhang Shizhenom, potpredsjednikom Odbora Gensua pri Kineskoj narodnoj političkoj konferenciji. U okviru prve posjete Sarajevu i Bosni i Hercegovini, kako su istakli gosti, žele bolje upoznati grad i državu, istražiti tržište u svrhu unapređenja odnosa na polju obrazovanja, kulture i ekonomije.

Predstavnici KS i kineske provincije GansuIzrazili su zadovoljstvo projektom koji realiziraju Univerzitet u Sarajevu i Sjeverozapadni pedagoški univerzitet iz Kine, a koji se odnosi na otvaranje Konfučijevog instituta.

Uz želju i interes da upoznavanje s jezikom i kulturom Kine dobije više prostora u bh. obrazovnom sistemu, gosti su ukazali na privredne potencijale provincije Gansu i mogućnosti za razvoj  saradnje na tom planu.

"Kao regija na sjeverozapadu Kine, sa 26 miliona stanovnika kroz koju prolazi "Put svile" imamo pogodnosti povezivanja sa centralnom i zapadnom Azijom i dalje. To stvara velike razvojne mogućnosti, ekonomije, turizma, kulturnog i obrazovnog povezivanja. Ovdje vidimo za nas zanimljive resurse kao što je poljoprivreda, rudarstvo, turizam. Kroz bliže povezivanje naših gradova i provincija želimo posebno povezati i naše privrednike", istakao je Shizhen, prepoznavajući u nacionalnoj i vjerskoj šarolikosti Sarajeva i Gansua prednosti boljeg razumijevanja.

Konaković i Šabić upoznali su goste sa strateškim odrednicama razvoja Kantona, uključujući oblast obrazovanja, odnosno pozicioniranje Sarajeva  kao međunarodnog obrazovnog središta.

"Sarajevo već sada nudi značajne mogućnosti u obrazovnom potencijalu. Tu su, pored našeg Univerziteta i značajni međunarodni univerziteti. Cilj nam je da  kapacitete proširimo, da privučemo strane studente, ponudimo kvalitetne  edukacijske sadržaje koji uz pogodnosti položaja Sarajeva i njegove povezanosti sa istokom i zapadom mogu Sarajevo učiniti međunarodnim obrazovnim centrom",istakao je premijer KS-a. 

Turizam, drvna i metaloprerađivačka industrija kao i  IT sektor su privredne grane koje bilježe stalni progres i na koje Sarajevo u svom budućem razvoju posebno računa.

Kako je naglasio Šabić, na tim kao i na brojnim drugim poljima Sarajevo ostaje otvoreno za saradnju.

"Za nas je Sarajevo legendarno mjesto, kao neki mitski grad",objasnili su  na kraju posjete gosti iz Kine, jer  film “Valter brani Sarajevo” u njihovoj zemlji ima poseban, kultni status, a što može biti, po riječima domaćina, dobra ideja i podloga  za osmišljavanje novih turističkih sadržaja ovdje.

Izvor: newsblic.ba