Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Predstavljeno Društvo Srpsko-Kineskog prijateljstva

Predstavljeno Društvo Srpsko-Kineskog prijateljstva


U Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo danas je svečano predstavljeno Društvo srpsko-kineskog prijateljstva Republike Srpske i najavljeno obilježavanje 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa BiH i Kine. "Drago mi je što danas, kada promovišemo Društvo, u cijeloj Republici Srpskoj ima mnogo poštovala

U Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo danas je svečano predstavljeno Društvo srpsko-kineskog prijateljstva Republike Srpske i najavljeno obilježavanje 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa BiH i Kine.

"Drago mi je što danas, kada promovišemo Društvo, u cijeloj Republici Srpskoj ima mnogo poštovalaca i ljudi koji sa sipmatijama gledaju na kineski narod i Kinu kao veliku, moćnu silu, ali državu u kojoj živi miran, vrijedan, miroljubiv narod", rekao je potpredsjednik Društva Milan Zjajić.

On je istakao da je poseban razlog zbog kojeg Srbi sa simpatijama gledaju na narod Kine činjenica da ova moćna država, stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, u svojoj međunarodnoj saradnji nikada ne zloupotrebljava svoju moć i ne uslovljava je promjenom političkih stavova.

"Narodima BiH ostavljali su da sami uređuju svoje odnose, ne namećući im stavove i ne prejudicirajući rješenja kako će to raditi", rekao je Zjajić.

On je izrazio nadu da će se u okviru ove saradnje ostvariti još veći rezulati u oblasti privrednog razvoja, ali da će to pratiti saradnja u oblasti naučnog, kulturnog i sportskog rada i života.

Član Društva srpsko-kineskog prijateljstva Republike Srpske Novo Plakalović rekao je da cilj ovog udruženja da poboljša saradnja na planu kulture, nauke, na pedagoškom planu, ali i na unapređenju ekonomskih i poslovnih veza.

"Iako je Kina geografski udaljena od nas, naši odnosi su veoma dobri, mada do sada nije bilo dovoljno međusobnog upoznavanja. Nadamo se da ćemo kroz naše aktivnosti tu saradnju afirmisati i pomoći da se naša dva naroda i dvije kulture upoznaju, zbliže i postignu viši nivo saradnje", rekao je Plakalović.

On je naveo da je u okviru aktivnosti Društva planirano više poduhvata, kao što je učenje kineskog jezika.

"Ciljevi su nam ambiciozni i idu u pravcu toga da se osnuje Konfučijanski institut u Sarajevu i Banjaluci i da se i kroz taj rad produbi stepen razumijevanja i poznavanja dva naroda", rekao je Plakalović i najavio da će članovi Društva pomoći Ambasadi Kine da organizuje prijem povodom 20 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i BiH.

Ambasador Kine u BiH Dong Čunfeng ocijenio je da je saradnja BiH i Kine sve intenzivnija i da će se zahvaljujući aktivnostima Društva ulivati nova energija i šansa za bolji razvoj odnosa dvije zemlje.

On je istakao da se saradnja uspješno odvija na ekonomskom planu, te da je aktivnostima ovog udruženja stvorena nova platforma za razvijanje boljih odnosa srpskog i kineskog naroda.

Direktor Matične biblioteke LJiljana Knežević navela je da je toj biblioteci ukazana čast današnjom prezentacijom Društva srpsko-kineskog prijateljstva Republike Srpske, kao i pristustvom kineskog ambasadora.

Društvo srpsko-kineskog prijateljstva Republike Srpske osnovano je početkom 2015. godine s ciljem uspostavljanja i unapređenja kulturnih, prosvjetnih, naučnih, duhovnih i drugih vidova saradnje između srpskog i kineskog naroda.

Članstvo čine istaknuti kulturni, prosvjetni i naučni radnici, državni službenici, diplomate, studenti, privrednici, kao i građani iz raznih dijelova Republike Srpske, koje vezuje prijateljstvo prema narodu Kine iz poštivanje njene drevne kulture i civilizacije.

Društvo će učestvovati u svečanosti obilježavanja 20 godišnjice uspostavaljanja diplomatskih odnosa BiH i Kine, koja će biti održano u Sarajevu 2. aprila.

Izvor: srna.rs