Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Predstavljanje Hrvatske u Kini

Predstavljanje Hrvatske u Kini


U 2013. godini, u ukupnoj robnoj razmjeni RH sa svijetom NR Kina zauzima deveto mjesto s udjelom od 2,57 posto. U ukupnom iznosu izvoza RH, NR Kina zauzima 28. mjesto (0,64 posto), a u uvozu 8. mjesto (3,67 posto). Prošle je godine RH izvezla u Kinu robe u visini od 76 milijuna dolara, dok je uvezla robe u vrijednosti

U 2013. godini, u ukupnoj robnoj razmjeni RH sa svijetom NR Kina zauzima deveto mjesto s udjelom od 2,57 posto. U ukupnom iznosu izvoza RH, NR Kina zauzima 28. mjesto (0,64 posto), a u uvozu 8. mjesto (3,67 posto). Prošle je godine RH izvezla u Kinu robe u visini od 76 milijuna dolara, dok je uvezla robe u vrijednosti od 770 milijuna dolara. Ti podaci pokazuju da Hrvatska i Kina imaju mnogo prostora za poboljšanje međusobne gospodarske suradnje.

"Iako je u usporedbi s Kinom Hrvatska relativno mala zemlja, ona kao nova članica EU ima komparativnu prednost – stratešku poziciju s izvoznim potencijalom. Hrvatska osim stabilnosti poslovanja i mogućnosti korištenja EU fondova ulagačima nudi pristup tržištu većem od 500 milijuna ljudi,“ rekla je pomoćnica direktorice Centra za investicije HGK Svjetlana Momčilović predstavljajući investicijske potencijale i uvjete za ulaganja u RH na Investicijskom forumu za države Srednje i Istočne Europe u organizaciji lokalne vlade grada Ningboa.

HGK smatra da su uvjeti za ulaganja u Hrvatsku poticajni

Moderna infrastruktura, izvrsna prometna povezanost, visokokvalitetna radna snaga te poticajni uvjeti za ulaganja samo su neki od razloga za odabir Hrvatske kao ulagačke destinacije, rekla je Momčilović. Kao najizgledniju moguću suradnju između Kine i RH, Momčilović je navela suradnju u području transporta i distribucije roba koristeći postojeću infrastrukturu pomorskih luka koju Hrvatska pruža te izgradnju distributivnih i logističkih centara u njihovoj okolici.

Zagreb kineskim ulagačima nudi izgradnju garaža

O projektima grada Zagreba za koje se traže ulagači i/ili strateški partneri govorio je Harun Omerbašić, posebni viši savjetnik gradonačelnika Zagreba. Zainteresirane kineske predstavnike lokalne i poslovne javnosti upoznao je s mogućnostima ulaganja u izgradnju parkirne garaže u Klaićevoj ulici, projekt Terme Zagreb, Badel Blok, Zagrebački velesajam, kao i s pet projekata za domove za starije i nemoćne. Ulagačke mogućnosti poduzetničke zone Podi – Dugopolje, njene komparativne prednosti i infrastrukturnu opremljenost za prihvat potencijalnih ulagača predstavio je dogradonačelnik Općine Dugopolje Stipe Rogošić. Uz Hrvatsku, na Investicijskom forumu predstavile su se i Slovačka, Slovenija, Mađarska, Bugarska te Poljska.

Narodna Republika Kina ima značajan interes za gospodarsku suradnju sa Srednjom i Istočnom Europom te je pokrenula niz inicijativa kako bi poboljšala dosadašnju suradnju sa zemljama iz te regije. Najnovija je inicijativa održavanje Konferencije o promicanju trgovine između NR Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe na razini ministara gospodarstava spomenutih europskih zemalja, koja se održava od 8. do 11. lipnja u gradu Ningbou, pokrajina Zhejiang, u NR Kini. Istodobno se s održavanjem ministarskog skupa održava i Investicijski forum za države Srednje i Istočne Europe te poslovna konferencija na razini komora Srednje i Istočne Europe - 2014 China (Ningbo) – CEEC Business Conference of Chambers of Commerce na kojima sudjeluju na poziv organizatora i predstavnici HGK.

Cerifikacija hrvatskih prehrambenih proizvoda

U isto se vrijeme održava i sajam "Kineski međunarodni sajam proizvoda svakodnevne potrošnje"(China International Daily Consumption Products Exhibition), na kojem u organizaciji HGK sudjeluju i hrvatske tvrtke. "S obzirom na veličinu kineskog tržišta, hrvatske tvrtke teško zadovoljavaju potražnju kineskog tržišta u smislu količina. Stoga se potrebno usmjeriti na posebne niše na tom tržištu te se gospodarska suradnja s Kinom nastoji razvijati na razini pokrajina i gradova. Unapređenje suradnje najizglednije je u prijenosu naprednih tehnologija i iskustava hrvatskih tvrtki kineskim partnerima. U prehrambenoj industriji postoji mogućnost izvoza proizvoda od maslina, čokolade i vina, odnosno tipičnih mediteranskih proizvoda čija je popularnost u Aziji sve veća„ rekao je u povodu predstavljanja hrvatskih tvrtki pomoćnik direktora Sektora za međunarodne odnose HGK Miroslav Karamarković naglasivši ulogu koju HGK ima na promicanju hrvatskoga gospodarstva na drugim tržištima. "HGK je već u fazi organizacije posjeta 20 kineskih tvrtki, članica Kineske poljoprivredne komore – Odjela uvoznika i distributera hrane koji će boraviti u Hrvatskoj od 26. do 28. lipnja ove godine.

Tom će prilikom imati razgovore s Ministarstvom poljoprivrede u vezi s certifikacijom hrvatskih prehrambenih proizvoda pri izvozu na kinesko tržište, što inače predstavlja ograničenje pri izvozu te će prisustvovati i 18 uvoznika i distributera širokog spektra poslovanja, kojima će biti organizirani pojedinačni sastanci s članicama HGK iz sektora prehrambene industrije“ objasnio je Karamarković.

Izvor: index.hr