Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Predsjednik Vlade primio ambasadora NR Kine


Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora NR Kine Cui Dživeija. Premijer je čestitao Vladi Kine na uspješnoj organizaciji Samita „16+1“, održanom u Sudžou i Pekingu novembra prošle godine, na kojem je trasiran srednjoročni plan saradnje NR Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evro

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora NR Kine Cui Dživeija. Premijer je čestitao Vladi Kine na uspješnoj organizaciji Samita „16+1“, održanom u Sudžou i Pekingu novembra prošle godine, na kojem je trasiran srednjoročni plan saradnje NR Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope. Predsjednik Vlade je posebno izrazio zadovoljstvo sadržajnim razgovorima tokom Samita sa najvišim kineskim zvaničnicima, predsjednikom Sji Đinpingom i predsjednikom Državnog savjeta Li Kećijangom, tokom kojih je ponovljena zajednička posvećenost i spremnost za dalje unapređenje ukupnih odnosa, prvenstveno ekonomske saradnje u oblasti infrastrukture, energetike i turizma.

Susret predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića i ambasadora NR Kine Cui Dživeija.U tom pravcu je detaljnije bilo riječi o modalitetima i potencijalima saradnje, kako bilateralne tako i kroz sinergiju formata „16+1“ i trilateralne u saradnji sa EU, kao šanse za realizaciju kapitalnih projekata poput Jadransko-jonskog autoputa.

Ambasador Dživei je visoko ocijenio i zahvalio Vladi i premijeru lično na doprinosu jačanju prijateljstva i saradnje NR Kine i Crne Gore, uz konstataciju da su trenutni odnosi na najvišem istorijskom nivou i da postoji veliki potencijal za njihovo dalje unapređenje.

„Ambasada će u tom pravcu uložiti dodatne napore u promociji Crne Gore u Kini kao investicione destinacije“ – kazao je kineski ambasador i najavio posjetu delegacije iz Sečuana, koja je zainteresovana za izgradnju turističkog rizorta, što bi značajno unaprijedilo turističku saradnju i podstaklo uspostavljanje čarter letova izmedju dvije zemlje.

U pravcu definisanja novih modaliteta saradnje predloženo je formiranje zajedničkog Stručnog tima koji bi identifikovao plan razvoja i prioritete saradnje za valorizaciju već započetih i potencijalnih ulaganja, uključujući značajne projekte poput Luke Bar.

Zajednički je izraženio zadovoljstvo kvalitetom i sadržajem ukupne saradnje i prenijeta obostrana spremnost i zainteresovanost da se na odgovarajući način obilježi deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i NR Kine tokom ove godine. Na toj linji je i skora posjeta pomoćnika ministra vanjskih poslova Liu Haisjing, konstatovano je razgovoru.

Izvor: gov.me