Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Predsjedatelj VMBiH s čelnicima kineskih korporacija


Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se  danas u Rigi s čelnicima kineskih tehnoloških i investicijskih korporacija Huawei, Nuctech i Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) prisutnih na Biznis forumu u okviru Petog summita 16 premijera zemalja centralne i istočne Europe sa premijerom

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se  danas u Rigi s čelnicima kineskih tehnoloških i investicijskih korporacija Huawei, Nuctech i Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) prisutnih na Biznis forumu u okviru Petog summita 16 premijera zemalja centralne i istočne Europe sa premijerom NR Kine (16+1). Predsjedatelj Zvizdić je upoznao direktore kineskih kompanija o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Denis Zvizdić susreo se u Rigi s čelnicima kineskih tehnoloških i investicijskih korporacija Huawei, Nuctech i Industrial and Commercial Bank of China (ICBC)Rekao je da je BiH napravila značajan politički i ekonomski napredak što su prepoznali i naši europski partneri. Istaknuo je da BiH trenutno očekuje upitnik od EU i izgledni status kandidata za članstvo do kraja iduće godine. Naglasio je da se svi makroekonomski pokazatelji kreću u pozitivnom smjeru što je rezultat odlučne reformske politike s ciljem stvaranja pozitivnog poslovnog okruženja, privlačenja stranih investicija i kreiranja novih radnih mjesta kako bi se poboljšao životni standard građana Bosne i Hercegovine.

Predstavnici kineskih kompanija rekli da pomno prate dešavanja u Bosni i Hercegovili. Istanuli su dosadašnje pozitivno iskustvo kineskih kompanija u BiH, te iskazali interesovanje za ulaganje u sektore energetike, transporta, poljoprivrede, sigurnosti i zbrinjavanja različitih vrsta specijaliziranih otpada.

Predsjedatelj Zvizdić je sugovornicima rekao da Bosna i Hercegovina ima kvalitetnu, obrazovanu radnu snagu i pristup tržištu EU te pozvao čelnike kineskih kompanija da svoje naredne projekte realiziraju u Bosni i Hercegovini. On se zahvalio kompaniji Nuctech na izuzetno vrijednoj donaciji specijaliziranih skener vozila za detaljni pregled kamiona Upravi za indirektno oporezivanje BiH koji će značajno ojačati sigurnost bh. granice.

Predsjedatelj Zvizdić je posjetio i izložbeni salon Huaweija gdje su mu prezentirana najnovija tehnološka dostignuća ove kineske kompanije.

Sastancima je prisustvovao zamjenik predsjedatelja i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odonosa BiH Mirko Šarović, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH

Izvor: vecernji.ba