Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Predsednik Kine pozvao Nikolića u posetu, Vučiću uputio pismo


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je juče sa ambasadorom Kine u Srbiji Li Mančangom koji mu je preneo poziv predsednika Si Đinpinga da poseti Kinu “i poruku da se svi dogovoreni projekti moraju realizovati u najkraćem mogućem roku”. Li Mančang je predsednik Srbije uručio pismo predsednika Kine

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je juče sa ambasadorom Kine u Srbiji Li Mančangom koji mu je preneo poziv predsednika Si Đinpinga da poseti Kinu “i poruku da se svi dogovoreni projekti moraju realizovati u najkraćem mogućem roku”. Li Mančang je predsednik Srbije uručio pismo predsednika Kine u kojem se izražava zahvalnost na organizaciji i prijemu tokom nedavne posete kineske delegacije Srbiji.

Ambasador je naglasio spremnost kineske strane “da 30. juna potpiše ugovor o preuzmanju Železare Smederevo, zatim da investira u oblast energetike, prehrambene industrije, namenske industrije, petrohemiju, zdravstvo, kulturu i turizam”, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Nikolić je izrazio zadovoljstvo posetom predsednika Kine i podvukao da su već vidljivi njeni rezultati i efekti, navodi se u saopštenju.

– Dragocena je spremnost kineske strane da ulaže u Srbiju, a posebno u proizvodnju, naglasio je Nikolić i dodao da će time dve zemlje snažno učvrstiti prijateljstvo i da je otvaranje novih radnih mesta od vitalnog značaja za Srbiju.

Si pisao Vučiću

Premijer Aleksandar Vučić primio je danas pismo zahvalnosti predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga u kome se ističe da je postignut širok konsenzus o podizanju sveobuhvatnosti i strategije kinesko-srpskih odnosa, i da je otvorena nova istorijska stranica razvoja odnosa između dve zemlje.

Aleksandar Vučić i predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping

U pismu predsednika Kine se kaže:

“Tokom moje nedavne državne posete Republici Srbiji Vi ste me, gospodine predsedniče Vlade, sa Vašom cenjenom Vladom, srdačno primili i detaljno isplanirali moju posetu, što je na mene ostavilo nezaboravan utisak i lepo sećanje. Koristeći ovu priliku, dozvolite mi da Vam izrazim najiskreniju zahvalnost.

Tokom posete, u bezbrojnim susretima sa predsednikom Nikolićem, sa Vama, kao i sa drugim liderima Vaše cenjene države, iscrpno smo razmenili mišljenja, otvoreno i iskreno razgovarali, postigli širok konsenzus o podizanju sveobuhvatnosti i strategije kinesko-srpskih odnosa, i otvorili novu istorijsku stranicu razvoja odnosa između naše dve zemlje.

Gospodine predsedniče Vlade, upoznali smo se tokom Vaše zvanične posete Kini prošle godine, a susret sa Vama ostavio je dubok utisak na mene. Ovog puta, Vi ste me lično pratili tokom mnogobrojnih aktivnosti sa svim članovima Vlade i zajedno smo bili svedoci plodnih rezultata razmene i saradnje u svim oblastima između Kine i Srbije.

Duboko me je dirnulo iskreno prijateljstvo koje ste Vi lično i srpski narod pokazali prema kineskom narodu.

Visoko cenim što čvrstom odlučnošću i pozitivnim stavom podstičete suštinsku saradnju sa Kinom.

U ovom trenutku, još uvek uživam u duhu gostoprimstva i prijateljstva koje ste Vi, gospodine predsedniče Vlade, Vlada Vaše cenjene države, kao i srpski narod, pružili meni i kineskoj delegaciji.

Uspešna poseta još jednom je dokazala iskreno i veliko prijateljstvo dveju zemalja i dvaju naroda Kine i Srbije, i pokazuje dobre trendove i neograničene potencijale razvoja odnosa naših dveju zemalja.

Želim da sa Vama, gospodine predsedniče Vlade, i svim srpskim liderima i dalje ulažem napore kako bismo povećali uzajamno strateško poverenje, produbili konkretnu saradnju u svim oblastima, ojačali komunikaciju i koordinaciju u međunarodnim poslovima za dobrobit naših dvaju naroda i očuvali svetski mir i razvoj.

Želim prosperitet velikoj Srbiji, a sreću i dobrobit narodu. Vama, gospodine predsedniče Vlade, želim dobro zdravlje i sve što poželite”, navodi u pismu zahvalnosti kineski predsednik Si Đinping, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Izvor: telegraf.rs