Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Predavanje o počecima kineske civilizacije na Filozofskom fakultetu


Predavanje "Tragovima drevne Kine. Počeci kineske civilizacije i kontakti sa Evropom", održaće se u svečanoj sali Filozofskog fakulteta u utorak, 23. februara, u 12 časova. Time se nastavlja obeležavanje Kineske nove godine koje organizuju Filozofski fakultet i Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu, a gov

Predavanje "Tragovima drevne Kine. Počeci kineske civilizacije i kontakti sa Evropom", održaće se u svečanoj sali Filozofskog fakulteta u utorak, 23. februara, u 12 časova. Time se nastavlja obeležavanje Kineske nove godine koje organizuju Filozofski fakultet i Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu, a govoriće doc. dr Svetozar Boškov i doc. dr Boris Stojkovski.

Namera predavača je da daju jedan kratak, ali sveobuhvatan prikaz početaka kineske civilizacije i njene istorije starog i srednjeg veka. Poseban akcenat biće stavlјen na njena velika dostignuća, kao što je, na primer, Kineski zid. Drugi važan aspekt predavanja biće posvećen vezama Kine i Evrope u starom i srednjem veku, odnosima Kine i Rimskog carstva, zatim Putu svile, kao i dolascima Evroplјana na tlo Kine u datim istorijskim epohama.

Predavanje je deo ciklusa predavanja “Otkrijmo Kinu!” koji se od jesenas održava na Filozofskom fakultetu i koje za cilj ima upoznavanje šire javnosti na naučno-popularan način sa velikom kineskom civilizacijom i kulturom.

Ulaz je slobodan.

Doc. dr Svetozar Boškov bavi se antičkom istorijom, naročito prošlošću područja današnje Vojvodine u antičko doba, kao i recepcijom antike u srpskoj istoriografiji XIX veka i položajem antičke istorije u srpskom školstvu tokom XIX veka. Upravnik je Centra za istorijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Član je Međunarodne federacije za klasične studije (FIÉC), Društva za antičke studije Srbije i Matice srpske.

Doc. dr Boris Stojkovski bavi se istorijom Srema i današnje Vojvodine u srednjem veku, istorijom Vizantije, crkvenom istorijom, istorijom Mediterana u srednjem veku, arapskom i osmanskom istorijom i njihovim vezama sa Jugoistočnom Evropom u srednjem veku, te vizantijsko-ugarskim odnosima. Član je Međunarodnog komiteta za preotomanske i otomanske studije, Spolјnog tela Mađarske akademije nauka za istraživače van Mađarske, Društva za antičke studije Srbije, Naučnog društva vojvođanskih Mađara i Međunarodnog centra za pravoslavne studije.

Izvor: 021.rs