Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Potpisivanje potvrde o primopredaji Projekta solarne rasvjete


Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Prof. dr Vujica Lazović i ambasador NR Kine u Crnoj Gori Nj.E. Cui Dživei, potpisaće u danas, 26. jula 2016. u 10:30 u Pres centru Vlade Crne Gore Potvrdu o primopredaji Projekta solarne rasvjete u Prijestonici Cetinje i Opštini Kotor iz donac

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Prof. dr Vujica Lazović i ambasador NR Kine u Crnoj Gori Nj.E. Cui Dživei, potpisaće u danas, 26. jula 2016. u 10:30 u Pres centru Vlade Crne Gore Potvrdu o primopredaji Projekta solarne rasvjete u Prijestonici Cetinje i Opštini Kotor iz donacije Vlade NR Kine. Potpisnici će nakon ceremonije dati izjave za javnost.

U skladu sa pismima koja su 11. marta 2013. godine razmijenile vlade Crne Gore i NR Kine, kineska strana je preuzela obavezu realizacije projekta solarne rasvjete iz donacije Crnoj Gori i to Prijestonici Cetinje i Opštini Kotor. Realizacija projekte započela je u maju 2015, a završena je u januaru 2016.

Vrijednost projekta savremene solarne rasvjete, koji je donirala NR Kina, iznosi 3,6 miliona eura. Nova solarna rasvjeta Prijestonici Cetinje i opštini Kotor donijela je znatne uštede u potrošnji električne energije i pozicionirala ih kao prve lokalne uprave u Crnoj Gori koje na većem dijelu teritorije implementiraju projekat energetski efikasne javne rasvjete.

Osnovni princip rada solarne rasvjete podrazumijeva da fotonaponski FN modul, koji se nalazi na vrhu rasvjetnog stuba, pretvara sunčevo zračenje u električnu energiju koja se akumulira u baterije. Projekat porazumijeva korišćenje postojeće infrastrukture što znači da nije potrebno raskopavanje ulica i polaganje električnih kablova. Montaža i održavanje su jednostavni, a rasvjeta ulice nije ugrožena prilikom pada napona ili nestanka struje.

Ovom potvrdom kineska strana zvanično crnogorskoj strani predaje projekat solarne rasvjete iz donacije Crnoj Gori i obavezuje se da od 2. februara 2016. obezbjeđuje (garantuje) realizaciju projekta tokom naredna 24 mjeseca.


Izvor: .potpredsjednikekon.gov.me