Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Potpisano pismo namjere o saradnji Banjaluke i kineskog grada Cangzhou-a

Potpisano pismo namjere o saradnji Banjaluke i kineskog grada Cangzhou-a


U Zagrebu je održan treći po redu Forum za srednja i mala poduzeća iz Kine i zemalja srednje i istočne Europe
Forum za srednja i mala poduzeća iz Kine i zemalja srednje i istočne Europe
Foto: N.N.

Pismo namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa između Banjaluke i kineskog grada Cangzhou potpisano je u Zagrebu u okviru 3. Foruma za saradnju malih i srednjih preduzeća iz Kine i zemalja Srednje i Istočne Evrope, naveli su iz Gradske uprave Banjaluka.
S ciljem uspostavljanja ekonomske, trgovinske, naučne i tehnološke saradnje, te promocije kulturnog identiteta dva grada, u ime grada Banjaluka, po ovlaštenju gradonačelnika pismo namjere za uspostavljanje saradnje je potisala Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banjaluke za društvene djelatnosti.

Citirajući kinesku poslovicu, da putovanje od hiljadu milja počinje malim koracima, Šukalo je kazala da je potpisivanje pisma namjere značajan korak za napredak Banjaluke, a ujedno i korak prema uspostavljanju prijateljske i poslovne saradnje Banjaluke sa ovim kineskim gradom.
"Banjaluka je opredijeljena za prosperitet, baziran na ideji uspostavljanja ugodne poslovne klime, koja će privući investicije i koje će grad na Vrbasu povesti putem ekonomskog razvoja", rekla je Šukalo.
Istakla je da se nada da će se kroz uspostavljanje saradnje sa gradom Cangzhou pored razmjene iskustava, znanja i dobre prakse, preduzeti i konkretniji koraci u oblasti ekonomije, privrede, obrazovanja i kulture, koji će Banjaluci donijeti brojne benefite.
Učesnici na Forumu bili su privredici iz Banjaluke i Republike Srpske, koji su u sklopu programa predstavili svoje kompanije, i to: "Vitaminka" a.d. Banjaluka, "Termo Klima" iz Laktaša, Rasadnik "Slavnić", te kompanija "Prijedorčanka" a.d.
Takođe, u sklopu Foruma razgovor o saradnji vodili su prijateljski univerziteti, Nezavisni univerzitet u Banjaluci i "Cangzhou Normal University" iz Cangdžoa.

Isti je memorandum o uspostavljanju prijateljskih odnosa 2019. potpisan između Cangzhoua i Opatije, a s ciljem uspostave ekonomske, trgovinske, znanstvene i tehnološke suradnje te promocije kulturnog identiteta dvaju gradova, odnosno dvaju naroda.
Opatija je među prvima krenula u prijateljsku i poslovnu suradnju s dalekim istokom, a jedan od prvih plodova te suradnje je osnivanje dodatnog programa učenja kineskog jezika za studente, ali i za građane na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki, kao i dolazak kineskih stručnjaka za akupunkturu i drugih vrsta liječenja u specijalnu bolnicu Thalassotherapia Opatija.
Ovakav vid suradnje uspostavljen je uz angažman i potporu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića kao i Lily Liu Pilato Liying, predsjednice Hrvatsko-kineskog kulturnog centra i počasne građanke Grada Opatije.
Na današnjem Forumu uzvanicima se video linkom obratio i gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin, koji je kineskim partnerima i prijateljskome fakultetu za turizam u Cangzhouu zahvalio na uspješnoj suradnji i uputio poruku da se suradnja nastavlja.

“Opatija i Cangzhou su već tri godine gradovi prijatelji i fakulteti koji obrazuju buduće djelatnike u turizmu u oba ova grada sjajno surađuju i to su upravo plodovi ove suradnje”, kazala je za nacional.hr Lily Liu Pilato Liying.
Bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji je kao počasni gost sudjelovao na Forumu, naglasio je da jedna ovakva suradnja jako puno znači za njezine aktere, ali ona je istovremeno i poruka da se s Kinom treba poslovati, da s Kinom treba surađivati jer ovo je stoljeće Kine.
“Tko god misli da se Kina može zaustaviti, taj griješi i očito nije dobro informiran.
Kina se razvija takvom brzinom da to moraju i oni koji se imalo razumiju u gospodarstvo znati.
Kina je najveći proizvođač svijeta, ona je prije svega velika sila i važno je s Kinom i s njenim gospodarstvom održavati dobru vezu.
Oni sve mogu, Kina danas može sve proizvesti i s Kinom treba surađivati. Važno je da se napravi jedna ovakva mreža suradnje više zemalja te i drugi trebaju na ovaj način surađivati.
Važno je da se u ovakav vid suradnje uključila i Opatija, jer Kinezi sve više putuju.
Zbog korone to možda neće biti sutra, ali pripreme moraju biti takve da se očekuje veliki broj turista i poslovnim ljudi koji će nam u budućnosti iz Kine dolaziti.”
Izvor: nezavisne.com, nacional.hr