Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Potpisan Memorandum o izvozu teletine u Kinu


U Valjevu je potpisan Memorandum o namerama za realizaciju „Projekta proizvodnje, distribucije i prodaje mesa i mesnih prerađevina iz Srbije u NR Kinu“. Ovim projektom bi trebalo da se podigne nivo proizvodnje i osavremeni proces tova junadi, prerade junećeg mesa i dugoročno obezbedi prodaja i izvoz u Narodnu Re

U Valjevu je potpisan Memorandum o namerama za realizaciju „Projekta proizvodnje, distribucije i prodaje mesa i mesnih prerađevina iz Srbije u NR Kinu“. Ovim projektom bi trebalo da se podigne nivo proizvodnje i osavremeni proces tova junadi, prerade junećeg mesa i dugoročno obezbedi prodaja i izvoz u Narodnu Republiku Kinu.

Memorandum o namerama potpisali su vlasnici nekoliko farmi , predstavnik preduzeća Agrorazvoj i kineske kompanije „SHENYANG XINHUAI TRADING CO. LTD“. Aleksandar Vujić kaže da Srbija sada ima dozvolu Vlade Kine za izvoz junećeg mesa na njihovo tržište i da je Srbija sedma zemlja u svetu koja ima takvu dozvolu . „ Uspeli smo da sa još jednim gradom dobijemo preferencijale koji su nam bili potrebni i do sada je postignuto to da je ova kineska firma poslala pismo o namerama da udje u tu investiciju. Mi na to pismo odgovramo tako što ćemo oformiti klaster i pokušati da obnovimo fsarme i uzgoj junadi. Predstoji posao osnivanja klastera pod specifičnim uslovima jer kod nas baš nije čest slučaj da jedno javno preduzeće i sa druge strane privatne firme prave klaster pa nas tu oečkuje velika administracija i ja se nadam da ćemo uspeti te paire da prikupimo. Kineskom partneru smo dužni da damo odredjene informacije o tome čime klaster raspolaže kako bi on mogao da završi psao sa bankama kako bi se krenulo sa kreditiranjem. Najveći posao u proteklom periodu bio je upravo kredit i kineksi partner će podržati taj model“, rekao je Vujić. 


Potpisan memorandum o izvozu mesa u ValjevuU klaster bi zajedno trebalo da udju JP „Agro razvoj-valjevske doline“, Zemljoradnička zadruga „Valjevo“, firma „Stokoprom“ iz Valjeva , beogradska firma „Agronid“ i predstavnik firme „S.C.E.C“ iz Valjeva. Predstavnik kineske strane Ži Šu kaže da je obišavši i videvši potecijal koji ima ovaj deo Srbije odmah pokazao zainteresovanost da u njega ulaže. „ Veoma smo zainteresovani da ostvarimo saradnju sa valjevskim kompanijama . Naša kompanija želi da investira 20 miliona eura u naredne tri godine za farme u Valjevu . pre tri godine investirali smo i u jedan projekat u Australiji vrednosti 12 miliona američkih dolara , a sada oni nama donesu svake godine 56 miliona dolara. Nadam se da će i ovdašnje lokalne kompanije doneti slične prihode . Srbija i Kina su uvek imale dobru saradnju i nadamo se da ćemo i u budućnosti imati dobru saradnju“, rekao je Šu.

Ceo projekat kako se moglo čuti zamišljen je i trebao bi da bude realizovan tako da se iz unapred pomenutih valjevskih firmi napravi treća firma koja će se kreditno zadužiti kako bi bili podignuti kapaciteti u uzgoju teladi. Kineski partner deponovoa bi 20 miliona dolara kao garanciju za obezbedjenje kredita. Na osnovu pologa kineskog partenra kredit može biti odobren , a od njega bi se uradila kupovina hrane , ali i kupovina jedne klanice kako bi se usluga zaokružila. U Srbiji za sada postoje svega tri klanice koje susertifikovane za ovu vrstu posla , a Vujić kaže da predstoji dovoljno vremena da i jedna ovdašnja klanica bude sertifikovana . „ Problem je što Kinezi nemaju šta da kupe sada. Oni su došli da kupe meso , ali mesa nema. Nekada smo imali 56 000 junadi u tovu , a sada nema ni 6 000, zato je ovo važno i zato se ulažu sredstva . Tolika sredstva u Valjevo nisu ušla još od Zelenog plana“, kaže Vujić.
Bojan Bošković ditrektor Agrorazvoja kaže da se ovo javno preduzeće neće kreditno zaduživati već da je njihova uloga mahom logistička u prikupljanju potrebne dokumentacije.

„Sve ovo radimo da bi otkup bio siguran jer u istoj firmi imamo i investitora i kupca. Onog trenutka kada proizvodjač stočne hrane zna da je siguran sa prodajom , da onaj koji gaji telad zna da može da ih proda to je siguran način da se uloži u podizanje kapaciteta i ovo je jedini način da se to postigne“, dodaje Vujić. 
Kineski partner kaže da su zainteresovani da se na teritoriji Valjeva gaji od 12 do 18 000 grla stoke.

Izvor: vamedia.info