Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Potpisan aneks ugovora o izgradnji mosta Zemun-Borča


U Vladi Srbije danas je potpisan aneks ugovora o izgradnji mosta Zemun-Borča, sa pripadajućim saobraćajnicama, koji predviđa isplatu dodatnih do 2, 3 miliona dolara za već završene radove.

U Vladi Srbije danas je potpisan aneks ugovora o izgradnji mosta Zemun-Borča, sa pripadajućim saobraćajnicama, koji predviđa isplatu dodatnih do 2, 3 miliona dolara za već završene radove.

Aneks 4 Ugovora su potpisali potpredsednica Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i generalni direktor ogranka kompanije "Čajna roud and bridž korporejšn" (China Road and Bridge Corporation - CRBC) u Srbiji Džang Sjaojuen, u prisustvu ambasadora NR Kine u Srbiji Li Mančanga.
Mihajlović je posle potpisivanja aneksa ugovora izjavila da će most biti pušten u rad po planu, do kraja decembra ove godine, a celokupan projekat sa pristupnim saobraćajnicama biće gotov do oktrobra 2015. godine. Ona je dodala da još ne može da kaže konačnu cenu izgradnje mosta, ali se kako je rekla, čini sve, da ta cena bude što realnija.

Ona je navela da je prvobitno procenjeno da će most koštati 260 miliona dolara, kao i da za eksproprijaciju treba isplatiti dodatnih 70 miliona dolara i najavila da se očekuje i početak razgovara o odštetnim zahtevima izvođača i podizvođača, koji do sada iznose 32 miliona dolara.
Mihajlović je objasnila da su Aneksom 4 ugovora o projektovanju i izgradnji mosta Zemun-Borča, sa pristupnim saobraćajnicama, napravljene ozbiljne uštede od nešto više od pola miliona dolara, tako da je konačan iznos novca koji držva i grad treba da daju za te radove, umesto 2,9 miliona dolara, smanjen na 2,3 miliona dolara.


Ona je precizirala, da će taj novac biti dat za radove koji nisu predviđeni projektom, a koji svakako postoje i naglasila da su uštede postignute zahvaljujući dodatnim pregovorima predstvanika resornog ministarstva i Grada Beograda sa kineskim partnerima.
Ministarka je dodala da je tim aneksom postignuto da imamo garancije za dobro izvršenje posla i najavila da će se raditi na tome da dobijemo dodatne uštede u predstojećim poslovima na tom projektu.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine.
Novi most preko Dunava će biti dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara, sa ukupno šest kolovoznih traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane, a pristupne saobraćajnice biće dugačke 21,6 kilometara. Glavni raspon mosta je dugačak 362 metra.
Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbeđuju država Srbija i Grad Beograd.

Most gradi kineska kompanije "Čajna roud and bridž korporejšn" (Cina Road and Bridge Corporation).

Izgradnjom mosta Zemun-Borča, teretni saobraćaj koji ide iz Banata biće izmešten iz Beograda i taj most biće veza sa putnim koridorima 10 i 11.
To će biti drugi most na Dunavu u Beogradu, a urbanistickim planom predviđeno je da se u budućnosti u Beogradu izgradi još jedan most na Dunavu kod Vinče, kao i most preko Ade Huje.

Izvor: blic.rs