Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Postavka gostiju sa dalekog istoka u pirotskoj galeriji

Postavka gostiju sa dalekog istoka u pirotskoj galeriji


U Pirotu otvorena izložba radova kineskih umetnika pod nazivom "Čista zemlja"
Čista zemlja postavka u Pirotu
Foto: V. Ćirić

U PIROTSKOJ Galeriji "Čedomir Krstić" otvorena je izložba radova kineskih umetnika pod nazivom "Čista zemlja".
Tridesetak umetnika iz drevne, najmnogoljudnije zemlje na planeti, predstavilo se sa stotinak ostvarenja: slika, grafika, skulptura, radova na papiru, radova olovkom i sličnim tehnikama. Pomenuti umetnici su okupljeni oko odruženja "Prijatelji bele kutije", a pomoć oko organizacije izložbe su pružili i umetnici koji su ovde već izlagali.

Ovo je inače četvrta izložba kineskih umetnika u Pirotu od 2016. godine, i po svemu sudeći neće biti poslednja jer je ovdašnja pubila odlično prihvatila umetnička ostvarenja iz ove stare civilizacije.

- Dela su nastala pod utiskom fresaka iz kineske oblasti Dunhaunga, tačnije iz fresaka koje se nalaze po pećinama te oblasti. Odlikuju ih barokno uznemireni ritam, ubudljivi prizori, kao da je u pitanju zaboravljen, skoro statičan svet - rekla je o delima Radmila Vlatković, istoričarka umetnosti i direktorka pomenute pirotske galerije.
- Kina i Srbija su bliske zemlje, a ovakvi događaji ih čine još bližima. Postavka je bila planirana za prošlu godinu, ali se nije održala zbog opštepoznatih razloga oko pandemije kovida 19. Zahvalni smo kineskim prijateljima i direktorki Vlatković što su ovdašnjoj publici omogućili da u narednih dvadesetak dana vide ostvarenja iz prijateljske Kine - kaže Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota. Pomenutu izložbu će posle Piroćanaca videti i Vranjanci.

Izvor: novosti.rs
Foto: V. Ćirić