Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Posjet poslovne delegacije kineske pokrajne Jilin


U utorak, 5. srpnja 2016., u HGK – Komori Zagreb, održani su poslovni razgovori s kineskim gospodarstvenicima iz pokrajine Jilin. Predsjednik Komore Zagreb, dr. sc. Zlatan Fröhlich pozdravio je visoku delegaciju provincije Jilin, na čelu s glavnom direktoricom Ministarstva trgovine provincije Jilin Cong Hongxie

U utorak, 5. srpnja 2016., u HGK – Komori Zagreb, održani su poslovni razgovori s kineskim gospodarstvenicima iz pokrajine Jilin.

Predsjednik Komore Zagreb, dr. sc. Zlatan Fröhlich pozdravio je visoku delegaciju provincije Jilin, na čelu s glavnom direktoricom Ministarstva trgovine provincije Jilin Cong Hongxie, i sve ostale nazočne današnjem susretu. Naglasio je kako Komora Zagreb aktivno sudjeluje u uspostavljanju partnerskih odnosa s kineskim komorama i njihovim članicama, te izrazio želju za povećanjem plasmana hrvatskih roba na kinesko tržište, istaknuvši istodobno mnogobrojne prednosti koje pogoduju poslovanju kineskih tvrtki u Hrvatskoj i ovom djelu Europe.

Poslovni razgovori s kineskim gospodarstvenicima iz pokrajine JilinDirektorica Ministarstva trgovine provincije Jilin, Cong Hongxie, se zahvalila Hrvatskoj gospodarskoj komori u čijim prostorijama već po drugi put sudjeluje na poslovnom skupu. Vlada provincije Jilin visoko cijeni razvoj prijateljskih odnosa s Hrvatskom i potiče svoje gospodarstvenike da na temeljima obostrane koristi otvore vrata novim mogućnostima za razvoj suradnja NR Kine i Hrvatske.

Također je predstavila predstavnike bescarinske zone Xinglong iz grada Changchuna, EXIM banke, Jilin investicijske grupe te dvadesetak čelnika raznih kompanija iz područja automobilske industrije, kemijske industrije i prerade poljoprivrednih kultura koje predstavljuju ključne industrije pokrajine Jilin.

Ekonomske pokazatelje hrvatskog gospodarstva i ekonomskih odnosa Hrvatske i NR Kine prezentirala je Andrea Grubišić iz Odjela za privlačenje investicija HGK-a, a od predstavnika hrvatskih tvrtki, skupu su se obratili predsjednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina HGK-a Dubravko Ranilović i Karlo Matić iz tvrtke Ošljar d.o.o, koji su prikazali investicijske mogućnosti na području Republike Hrvatske za koje su kineski poduzetnici pokazali zamjetan interes.

Inače, kineska pokrajina Jilin, smještena na sjeveroistoku zemlje, ima više od 27 milijuna stanovnika. Ova gospodarski jaka pokrajina je bogata mineralima, različitim rudama i naftom, ima razvijenu poljoprivredu i automobilsku industriju koja godišnje proizvede tri milijuna vozila.

Uvoz iz Kine u RH u 2015. godini iznosio je 578 milijuna dolara, a hrvatski izvoz bio je 87 milijuna dolara. Na ljestvici vanjskotrgovinske razmjene Kina zauzima dvanaesto mjesto, što čini 2% ukupne vanjskotrgovinske razmjene RH.

 

Izvor: hgk.hr