Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Posjet delegacije SDP-a i HNS-a Kini


U sklopu službenog posjeta hrvatske delegacije NR Kini, koji je organiziran na poziv ovdašnjeg Centralnog komiteta Komunističke partije deseteročlano izaslanstvo doputovalo je 19. travnja u kinesku prijestolnicu.

U sklopu službenog posjeta hrvatske delegacije NR Kini, koji je organiziran na poziv ovdašnjeg Centralnog komiteta Komunističke partije deseteročlano izaslanstvo doputovalo je 19. travnja u kinesku prijestolnicu.

Prvi razgovori su održani u Međunarodnom odjelu Komunističke partije sa zamjenikom ministra i zamjenikom voditelja odjela te ostalim visokim dužnosnicima te sveučilišnim profesorima. Razgovori su se vrtili oko gospodarske suradnje, razmjene iskustava na stranačkoj razini i onome što donosi članstvo Hrvatske u EU. Potegla se i tema suradnje oko pitanja žena, njihove zaštite, odnosno ženskih i ljudskih prava. Šefica izaslanstva i SDP-ova saborska zastupnica Gordana Sobol istaknula da se ipak blisko dodirujemo kada je riječ o pitanjima i zaštiti ženskih prava bez obzira na velike razlike u veličini i broju stanovništva naših zemalja te činjenice da se nalazimo na dva različita kraja svijeta.

Ovo je prvi puta da su dvije zemlje krenule u razgovore na ovu temu iako je šefica hrvatskog izaslanstva izjavila da je prije par godina našu zemlju i Sabor posjetila delegacija Svekineske federacije žena. Sobol ih je tada primila kao predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova te je istaknula kako se nada da bi ovi razgovori vođeni u Pekingu bili početak jedne nove i opsežne suradnje.

Sonja Konig, HNS-ova saborska zastupnica i predsjednica Ženske inicijative spomenute stranke, dodala je kako su mogućnosti suradnje po pitanju ženskih prava, mladih, sporta i zdravstva velike. Konig je navela kako su dvije strane jedna drugu bolje upoznale s inicijativama i istraživanjima za bolje uključivanje žena i mladih u politički život.

S obzirom na istraživanje koje je provedeno u Hrvatskoj i koje je u konačnici pokazalo da su one jedinice lokalne samouprave gdje ima dosta žena u politici ili na vlasti razvijenije Konig je to povezala s podatkom da u Kini preko 70% žena sudjeluje u političkom životu na lokalnoj razini. Prema njezinu mišljenju to pokazuje kako Kina nije prepoznala ravopravnost spolova samo kao žensko pitanje nego pitanje svih te važan cilj svakog društva.

Voditeljica izaslanstva istaknula je kako su otvoreni razgovori o nizu tema, a ono na što je posebno stavljen naglasak su područja u kojima postoji mnogo neiskorištenih mogućnosti. Između ostalog to su obrazovanje i kultura, a Sobol je dodala kako vjeruje da i u Hrvatskoj postoji veliko zanimanje za suradnju na toj razini.

Prosječni broj godina ove delegacije niži je od 40 godina kako je istaknula Sonja Konig. Po tome se vidi da se u Hrvatskoj stavlja veliki naglasak na mlade u politici i javnom životu. No kada govorimo o mladima u naše dvije zemlje zamjetna je i razlika u odnosu prema bavljenju politikom što nije promaklo ni 28-godišnjem načelniku Općine Tisno i SDP-ovu saborskom zastupniku Ivanu Klarinu. Istaknuo je kako je Kinezima pomalo nevjerojatno da jedna mlada osoba poput njega obavlja tako ozbiljne političke dužnosti te da bi on, na ove funkcije koje obavlja kod kuće, u Kini dospio tek nakon što napuni 40 godina, a vjerojatno i kasnije

Prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova boravila je u studenom prošle godine u Kini. I ona je u to vrijeme održala niz sastanaka s kineskim političarima i poduzetnicima te najavila početak suradnje o čijoj je konkretizaciji više rekla njezina savjetnica u ministarstvu Vedrana Gujić. Ona je istaknula kako se konretno krenulo u projekte gospodarske diplomacije te da su se nakon povratka Vesne Pusić u Hrvatsku još jače povezale jedinice lokalne samouprave dviju zemalja, posebice Grad Zagreb i sjeverne županije gdje se pripremaju posebni projekti preko kojih će se ostvariti suradnja na lokalnoj razini. Također je i gospodarska delegacija iz Hong Konga nedavno boravili u Zagrebu kako bi se još temeljiteije razgovaralo o suradnji. Gujić je dodala kako je u spomenutom ministarstvu već davno osnovan tim koji se bavi isključivo Kinom.

S obzirom da je šest sjevernih županija krenulo s probojem na kinesko tržište, zanimalo nas je postoje li projekti i s drugim hrvatskim regijama na što je Gujić rekla da postoje, ali da prilikom ovog susreta nije bilo potrebno otvarati nova vrata u područjima koja su već naznačena kao strateška. Ovo je, prema njezinim riječima, bio novi poticaj sjevenim županijama kojeg Vesna Pusić smatra važnim tako da će se svemu tome pridružiti i ostatak Hrvatske kada se ostvare još bolji kontakti.

Veze Hrvatske i Kine polako se produbljuju u gospodarskom pogledu, a voditeljica hrvatskog izaslanstva Gordana Sobol istaknula je važnost učestalosti ovakvih susreta i sastanaka jer to pomaže da se neke veze koje su jučer uspostavljene još dodatno prodube.

Sonja Koning se pritom nadovezala i rekla kako prilikom svih sastanaka naša delegacija ne propušta predstaviti popis projekata za strane investitore koje je pripremilo Ministarstvo gospodarstva i koje se može naći na internetskim stranicama. Šefica hrvatskog izaslanstva istaknula je kako je Vlada RH napravila velike korake čiji se pravi rezultati još možda ne vide te uvela nekoliko strateških zakona koji su vezani upravo uz investicije u različite projekte koji su dovoljno veliki, jaki i značajni čime bi se ubuduće trebao ulakšati ulazak investitora u Hrvatsku.

Zanimanje za suradnju u više smjerova postoji s obje strane, no i dalje svi većinom govore o problemima koji prijeti realizaciji bilo kakve ideje. Gordana Sobol ističe kako prilikom preuzimanja vlasti 2011. ova vlada nije zatekla ni jedan pripremljen projekt. Prema njezinom mišljenju priprema projekata traje jer postoje određene procedure koje se ne smiju izbjeći te da na kraju za njihovu izradu iz tog razloga treba nekih tri godine što možemo zapravo nazvati i ubrzanim tempom.

Naglasak u suradnji Hrvatske i najmnogoljudnije zemlje svijeta uvijek je na turizmu i gospodarstvu. O tome koliko smo mi spremni i što nam nedostaje kako bi privukli kineske turiste govorio je načelnik Općine Tisno Ivan Klarin. On je istaknuo kako je primjerice Općina Tisno vrlo je malena, pa možemo reći i čitava Šibensko-kninska županija u koju ona spada, u odnosu na kinesko tržište. Ono što nama najviše nedostaje, prema njegovu mišljenju, jest branding s obzirom da prosječni kineski turist ni ne zna gdje se nalazi Hrvatska. Kako kinesko tržište sve više jača i razvija se, a kineski turisti sve više putuju jer im platežna moć sve veća, Klarin ističe da je ovo zadatak na kojem moramo još ozbiljnije raditi jer treba uložiti dosta truda i biti svjestan da ništa neće doći preko noći. Dodao je kako su primjerice generalni direktori HTZ-a u prošlosti bili dosta orijenitrani na američko tržište te da u tom smislu danas ima dosta potencijala da se napravi zaokret, a mi se počnemo brandirati na azijskom, odnosno kineskom tržištu.

Kako bi privukli što veći broj kineskih turista trebali bi još bolje vršiti ispitivanje kineskog tržišta i onoga što kineski turist očekuje od svog puta u Hrvatsku, mišljenja je SDP-ova saborska zastupnica i šefica izaslanstva Gordana Sobol. Ona je istaknula kako je to zadatak kojemu se moramo još više posvetiti jer ćemo preko toga dobiti mnogo korisnih informacija.

No koliko hrvatsko Ministartvo turizma ozbiljno misli o kineskom tržištu naglasila je savjetnica ministrice Vesne Pusić, Vedrana Gujić s obzirom da se ministar Lorencin, uz standardne lokacije gdje se Hrvatska predstavlja poput Londona i Berlina, odlučio i za Šangaj jer je stvjestan da je to tržište koje raste i iz kojeg želimo privući turiste.

Koliko mi onda trebamo uložiti i na što se sve usmjeriti prilikom što snažnije promocije Hrvatske na golemom kineskom tržitšu pitali smo Ivana Klarina koji se nanovo vratio pitanju jačeg brandinga hrvatskog turizma na Dalekom istoku. Prema njegovu mišljenju potrebno je uložiti mnogo truda i osluškivati što zanima kinesko tržište.

Kad je riječ o dolascima kineskih turista u zemlje EU-a, a samim time i Hrvatsku, postavlja se pitanje viza. U Kini ćete najčešće čuti da su Kinezima potrebne dvije vize jer Hrvatska nije dio Schengena, očigledno stanovnici najmnogoljudnije zemlje nisu najbolje informirani o schengenskim vizama i mogućnostima putovanja u Hrvatsku. Vedrana Gujić objasnila nam je kako shengenske vize vrijede i u Hrvatskoj te da kineski turisti bez problema mogu povezati našu zemlju s putovanjem u druge zemlje članice EU.

Prije nekoliko tjedana najavljena je izgradnja i uspostavljanje resorta koji bi se isključivo bavio zdravstvenim odnosno medicinskim turizmom u blizini kineske turističke meke Sanye koja se nalazi u pokrajini Hainan. Je li onda budućnost naše suradnje i u zdravstvenom turizmu i kakav joj je potencijal? Konig i Sobol istaknule su da se tu kriju velike mogućnosti jer je kontinentalni dio Hrvatske, koji se može pohvaliti brojnim toplicama, i dalje nedovoljno iskorišten. Šefica našeg izaslanstva dodala je kako je i tu potrebno daljnje ulaganje te istraživanje kako ostvariti te veze u oba smjera.

Hrvatska delegacija provela je prva četiri dana u Pekingu gdje su se susreli s važnijim vladinim dužnosnicima, dok ih posljednjih šest dana boravka u Kini, odnosno prilikom posjeta Hangzhou i Chongqingu očekuju susreti s kineskim poduzetnicima s kojima je potencijalna suradnja najavljena još prilikom kineske turneje Vesne Pusić u studenom prošle godine. Boravak u Hangzhou posebice bi trebala dobro iskoristiti Aida Batarelo s obzirom da bi Split i jedan od najljepših kineskih gradova trebali potpisati povelju o prijateljstvu, nešto što su već učinili Zagreb i Šangaj te Dubrovnik i Sanya. Posjet Chongqingu u prvom redu namijenjen je riječkim snagama obzirom da je delegacija poduzetnika iz tog kineskog grada već davno posjetila najveću hrvatsku luku te izrazila želju za suradnjom. Ivan Klarin uspjeh u mogućoj suradnji vidi i u povezivanju hrvatskih i kineskih gradova preko potpisivanja povelja prijateljstava jer to definitivno može pomoći u daljnjoj promociji i boljolj prezentaciji Hrvatske na dalekoistočnom tržištu.

S obzirom da je tema čitavog susreta regionalna suradnja između dvije zemlje naša strana se potrudila da svaki član delegacije predstavlja barem jednu hrvatsku regiju. Osim Klarina, boje Dalmacije promoviraju SDP-ovka Aida Batarelo, zamjenica splitskog gradonačelnika te Mario Tevšić, HNS-ov vijećnik u skupštini Dubrovačko-neretvanske županije. Iz Rijeke je došao zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, potom Vinko Ručević i Andrej Poropat iz skupštine Osječko-baranjske odnosno Primorsko-goranske županije. Saborski zastupnik Vedran Babić, Vedrana Gujić, savjetnica Vesne Pusić, te Sonja Konig, saborska zastupnica i predsjednica ženske inicijative HNS-a bili su zaduženi za promociju Zagreba i sjevernih hrvatskih županija. Svi članovi delegacije svojim domaćinima donijeli su vrijedne suvenire, ali su na kraju ostali poprilično iznenađeni time kako Kinezi nisu ni znali da su kravata, padobran, penkala i torpedo zapravo hrvatski izumi.

Ovo je u posljednjih šest mjeseci već četvrta hrvatska delegacija koja je boravila u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta i obavila sastanke na visokoj razini te one s potencijalnim investitorima. Njih posebno optimističnima čini odluka hrvatskog ministra turizma Darka Lorencina da se za početak usredotočimo na jednu kinesku regiju i iz nje širimo svoj utjecaj uz stalno prisustvo na najvažnijim turističkim sajmovima i pratećim promotivnim aktivnostima, kao i stalna komunikacija dvaju ministarstava vanjskih poslova i jedinica lokalne samouprave Kine i Hrvatske.

Izvor: croatian.cri.cn