Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Poseta Hui Liangjua Crnoj Gori

Poseta Hui Liangjua Crnoj Gori


Na poziv potpredsednika crnogorske vlade Vujice Lazovića, 30. i 31. marta Crnu Goru je posetio kineski vicepremiejer Hui Liangju. Domaćin ovoga susreta je posetu visokog kineskog zvaničnika ocenio veoma uspešnom. Lazović je izjavio da je Huinova delegacija najviša kineska delegacija koja je posetila Crnoj Gori

Na poziv potpredsednika crnogorske vlade Vujice Lazovića, 30. i 31. marta Crnu Goru je posetio kineski vicepremiejer Hui Liangju. Domaćin ovoga susreta je posetu visokog kineskog zvaničnika ocenio veoma uspešnom.

Lazović je izjavio da je Huinova delegacija najviša kineska delegacija koja je posetila Crnoj Gori. Poseta Huia će unaprediti razvoj bilateralnih odnosa i saradnju dve zemlje u svim oblastima.

"Mi u Crnoj Gori znamo da su kineske investicije u svetu prošle godine iznosile 68 milijardi dolara, da su deset puta povećane u zadnjih deset godina, da se Evropa visoko pozicionira kod kineskih ulagača i u tom smislu mi u Crnoj Gori vidimo veliku šansu da privučemo kineske investitore da investiraju u oblasti enertike, turizma i izgradnji infrastrukture. Crnogorska turistička privreda je do kraja zainteresovana i potpuno spremna da u toku cele godine ugosti kineske turiste i da uđe u određene aranžmane sa kineskim investitorima u pogledu izgradnje turističkih kapaciteta," rekao je Lazović.

Tokom posete kineskog vicepremijera potpisan je Okvirni sporazum o privredno-tehničkoj saradnji kojim je vlada Kine donirala bespovratnu pomoć Crnoj Gori u iznosu od milion evra, Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede između Ministarstva poljoprivrede Kine i Ministarstva poljoprivrede Crne Gore, Program o saradnji u oblasti kulture u periodu od 2012-2015. godine između ministarstava kulture dviju zemalja, kao i Sporazum o unapređenju saradnje.

"Današnja posjeta predstavlja jedan veliki iskorak u unapređenju te saradnje. Mi smo prošle godine imali robnu razmjenu u iznosu nešto preko sto miliona dolara, ali ono što je veoma bitno jeste da je crnogorski izvoz u Kinu skočio za oko 300 posto. Imajući u vidu kapacitete kineskog tržišta, za Crnu Goru postoji veliki izazov i šansa da to iskoristimo," izjavio je Lazović.

Hui Lingju je također razgovarao sa predsednikom, premijerom i predsednikom parlamenta Crne Gore, kao i ministrima kulture, privrede i saobraćaja.

Izvor:serbian.cri.cn