Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Pomoć povratnicima vrijedna sedam miliona KM

SARAJEVO - Notu o nepovratnoj finansijskoj pomoći Vlade Kine Bosni i Hercegovini, vrijednoj oko sedam miliona KM, potpisali su danas u Sarajevu Damir Ljubić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, i Vang Fuguo, ambasador Narodne Republike Kine u BiH. Riječ je o donaciji koju čine poljoprivredne mašine za p
Pomoć povratnicima vrijedna sedam miliona KM
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

SARAJEVO - Notu o nepovratnoj finansijskoj pomoći Vlade Kine Bosni i Hercegovini, vrijednoj oko sedam miliona KM, potpisali su danas u Sarajevu Damir Ljubić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, i Vang Fuguo, ambasador Narodne Republike Kine u BiH.

Riječ je o donaciji koju čine poljoprivredne mašine za povratnike i medicinska oprema.

Istovremeno, kako je rekao Ljubić, uskoro bi SAD trebalo da uplate deset do 15 miliona dolara osiguranih u aprilu na donatorskoj konferenciji za rješavanje pitanja izbjeglih i raseljenih u regionu, ali još nisu poznati krajnji korisnici ukupnih obezbijeđenih donatorskih sredstava ni završeni projekti kako bi ta sredstva bila data.

Na toj konferenciji je prikupljeno oko 300 miliona eura za rješavanje pitanja izbjeglih i raseljenih u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, a našoj zemlji bi trebalo da pripadne oko 70 miliona eura, kojim je planirano zbrinjavanje oko 5.000 porodica kroz obnovu kuća ili zbrinjavanje u ustanovama socijalne zaštite.

"Radi se na projektima. Imenovali smo tim za implementaciju. Razvojna banka Vijeća Evrope razgovara sa donatorima. Održan je jedan regionalni sastanak u Zagrebu. Razvojna banka treba sa donatorima da dogovori procedure u vezi sa implementacijom. Radi se i na izboru korisnika i to bi trebalo da bude završeno do kraja godine kako bi početkom iduće krenuli u realizaciju", dodao je Ljubić.

Novcem od donatorske konferencije upravlja Fond regionalnog stambenog programa, a Fondom Razvojna banka Vijeća Evrope.

Govoreći o vrijednoj donaciji Kine u vezi s kojom je juče potpisana nota, Ljubić je istakao da će kriterije u vezi s isporukom poljoprivrednih mašina za povratnike sačiniti Ministarstvo na čijem je čelu zajedno sa entitetskim resornim ministarstvima.

"Ovo će dobro doći ljudima koji su se vratili na svoja ognjišta. Kriterije za raspodjelu medicinske opreme sačiniće Ministarstvo civilnih poslova BiH", dodao je Ljubić.

Fuguo je poručio da je ovo dio pomoći narodima BiH, te da između kineskog i naroda BiH postoji duboko prijateljstvo.

"Uvijek je kineska strana pružala pomoć u okviru svojih mogućnosti. Mislim da će i u buduće biti dobra saradnja. Ovo je samo dio pomoći i nadam se da će ta oprema pomoći ljudima kojima treba", naglasio je Fuguo.

Izvor: nezavisne.com