Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Poljoprivredna saradnja između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope

Poljoprivredna saradnja između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope


Plamen Lankov iz Bugarske je direktor predstavništva bugarske kompanije ''Olines'' u Kini. On je našem novinaru rekao da su proizvodi te kompanije veoma traženi na kineskom tržištu. ''Naša kompanija proizvodi pet vrsta prehrambenih proizvoda, na primer proizvodi od meda, džem od borovnice i slično. Naši pro

Plamen Lankov iz Bugarske je direktor predstavništva bugarske kompanije ''Olines'' u Kini. On je našem novinaru rekao da su proizvodi te kompanije veoma traženi na kineskom tržištu.

''Naša kompanija proizvodi pet vrsta prehrambenih proizvoda, na primer proizvodi od meda, džem od borovnice i slično. Naši proizvodi se uglavnom prodaju u relativno skupim supermarketima u Šangaju''.

Lankov je predstavnik kompanije koja tek godinu dana posluje u Kini, ali ima svoju fabriku i skladište. Sarađuje sa najmanje pet trgovaca, a proizvodi ove bugarske kompanije se mogu naći u prodavnicama u Pekingu, Šangaju, Šendženu i drugim velikim

kineskim gradovima. Lankov je rekao da njegova kompanija dobro posluje i daje iznenađen činjenicom da se kineskim potrošačima dopadaju poljoprivredni proizvodi iz evropskih zemalja Evrope, naročito iz zemalja centralne i istočne Evrope.

''Ovde je svaki čovek zainteresovan za proizvode iz Evrope, jer su evropski proizvodi visokog kvaliteta i specifičnog ukusa''.

Zahvaljujući povoljnim prirodnim uslovima i raznovrsnosti poljoprivrednih proizvoda, te posebnom načinu proizvodnje, zemlje centralne i istočne Evrope u Kini važe za pravi evropski ''povrtnjak'' i snabdevaju Evropu raznovrsnim proizvodima. Pored toga, zemlje srednje i istočne Evrope vezuje tradicionalno prijateljstvo sa Kinom, doživele su sličan preokret u privredi, pa su poljoprivredni proizvodi iz tog područja veoma cenjeni u Kini. Gospodin Ši je 43-togodišnjak, koji veoma ceni poljoprivredne proizvode iz Evrope. On je rekao:

''Tek sam se vratio iz Makedonije, tamo sam kupio dve flaše izuzetno kvalitetnog crnog vina. Nadam se da će Kina u budućnosti uvoziti više originalnih proizvoda iz zemalja srednje i istočne Evrope. Cena jeste malo viša, ali je to sasvim prihvatljivo u Kini, imajući u vidu rast životnog standarda''.

Zbog popularnosti proizvoda bugarske kompanije ''Olines'', direktor Lankov razmišlja o traženju većeg broja partnera u Kini.

Lankov, na forumu o poljoprivrednoj saradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope, traži potencijalne partnere.

Forum o poljoprivrednoj saradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope prvi put je održan 2006. godine i od tada se održava svake godine. Ovaj forum je danas jedan od najvažnijih vidova saradnje Kine i zemalja srednje istočne Evrope u oblasti poljoprivrede, a u proteklih nekoliko godina saradnja u ovoj oblasti je sve sadržajnija.

Gospodin Sju Đieliang je predsednik kineske kompanije ''Huang Šan Hua'', koja se bavi proizvodnjom i preradom jestivih gljiva i drugih prehrambenih proizvoda. Jedan od četiri najpoznatije vrste crnog čaja—''ćinmen'' kao i povrće koje raste na visokim planinana takođe su njihovi proizvodi. Uz produbljivanje poljoprivredne saradnje Kine i zemalja srednje i istočne Evrope, Sjuov novi cilj je razvoj tržišta poljoprivrednih proizvoda tog dela Evrope.

''Naša kompanija je 2000. godine počela da posluje sa zemljama zapadne Evrope, tada smo izvozili u Holandiju, Nemačku i druge zemlje. Poslednjih nekoliko godina smo počeli istražujemo tržišta zemalja srednje i istočne Evrope, neke od njih su članice EU, a trgovina Kine sa tim zemljama se neprekidno povećava. Evropska privreda se slabo razvija zbog finansijske krize, što je za nas odlična prilika da počnemo da poslujemo sa njima, jer je zemljište, fabrike kao i sve ostalo mnogo povoljnije nego u našoj zemlji.''

Kineske poljoprivredne kompanije žele da izvoze svoje proizvode u inostranstvu, a preduzetnici zemalja srednje i istočne Evrope poklanjaju veliku pažnju velikom tržištu u Kini. Aleksandra Hadun-Homar iz Hrvatske je direktorka jedne kompanije hrane i pića, koja želi da prodaje svoje proizvode u Kini.

''Kina ima veliki potencijal i ogromno tržište. Pre svega želimo da preporučimo naše proizvode, a posle da nađemo partnera u Kini, bez obzira da li će partner biti iz Kine ili inostranstva.''

U proteklih deset godina, Poljska, Češka, Mađarska, Slovenija, Rumunija i druge zemlje centralne i istočne Evrope su postale članice Evropske unije, a Hrvatska će iduće godine biti punopravna članica te organizacije, što znači da će koristiti povlašćeni sistem, koji prema Kini sprovodi i 15 zemalja, starih članica EU. To znači da se poljoprivredni proizvodi iz Kine na tržištu u EU mogu uvoziti uz carinske povlastice. Sem toga, ubrzanje privrednog razvoja zemalja srednje i istočne Evrope posle učlanjenja u EU može da dovede do rasta uvoza, naročito u poljoprivrednoj oblasti. Glavni veterinar kineskog Ministarstva poljoprivrede Ju Kangdžen je rekao:

''Poljoprivreda je strateška industrija u Kini i zemljama srednje i istočne Evrope, pa je i saradnja dveju strana u toj oblasti jedan od značajnih sastavnih delova ukupne saradnje. Dve strane imaju veliki potencijal za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede.''

Evropske zemlje je zahvatila dužnička kriza, pa se zemlje centralne i istočne Evrope suočavaju sa ozbiljnim problemom u oblasti zapošljavanja. Saradnja sa Kinom, a naročito kineske investicije, omogućiće otvaranje više radnih mesta u ovim zemljama. Rumunski ministar za poljoprivredu i razvoj sela Daniel Konstantin je rekao:

''Rumunija se nada realizaciji većeg broja projekata, ali na žalost, mnogi projekti ostaju nedovršeni zbog nedostatka finansijskih sredstava. Zbog toga je u ovom trenutku prioritet rumunske vlade privlačenje stranih investija.''

Poljoprivredna saradnja između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope je dobila podršku vlada Kine i tih zemalja. Na primer, kinesko Ministarstvo poljoprivrede redovno organizuje Sajam vina uvezenih iz zemalja centralne i istočne Evrope, Kineski međunarodni sajam poljoprivrednih proizvoda, Sajam poljoprivredne industrijalizacije i Forum poljoprivredne saradnje Kine i zemalja srednje i istočne Evrope. Kineski vicepremijer Li Kećiang je ove godine tokom posete Mađarskoj potpisao ugovor o uspostavljanju poljoprivredne i naučno-tehničke saradnje. Poljska vlada je od marta ove godine zvanično pokrenula plan ''Put ka Kini'', sa ciljem unapređenja svestrane saradnje dveju zemalja, uključujući saradnju u poljoprivrednoj oblasti.

U očima bugarskog trgovca Plamena Lankova, pozitivan stav kineske i vlada zemalja srednje i istočne Evrope nesumnjivo doprinosi unapređenju saradnje.

''Sporazumi i intenzivni odnosi obe strane na visokom nivou uvek su dobra stvar. Za ljude koji se bave trgovinom podrška vlade uvek pojednostavljuje stvari. Na primer, za prevoz naših proizvoda iz Bugarska u Kinu treba mesec dana. Ukoliko bi se pojednostavio proces ispitivanja proizvoda, moglo bi se skratiti vreme transporta..''

Popularnost poljoprivrednih proizvoda zemalja srednje i istočne Evrope umnogome povećava poverenje preduzeća iz tih zemalja da se razvijaju u Kini. Na ovogodišnjem Sajmu poljoprivredne industrijalizacije u Kini učestvovale su 22 kompanije iz tih zemalja, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu.

Za vreme sajma mnogi su se zaustavljali pred štandom bugarske kompanije, među njima i menadžer kineske kompanije za proizvode od meda Niu Čuanhai.

''Naša kompanija želi da uvozi kvalitetne poljoprivredne proizvode iz zemalja srednje i istočne Evrope. U prošlosti smo uvozili bugarske proizvode, koji su veoma kvalitetni. Na sajmu sam video štand iz te zemlje, pa bih želeo da sarađujemo na višem nivou.''

Našao je novog partnera, Lankov je počeo da planira razvoj svoje kompanije u budućnosti.

''Nadam se da će naš brend u naredne tri do četiri godine biti poznat na kineskom tržištu. Kinesko tržišto je veoma vitalno, a mi ćemo pokuašti da proizvedemo nove proizvode koji odgovaraju ukusu kineskih stanovnika.''

Izvor: serbian.cri.cn