Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Podravka u proboju na kinesko tržište

Podravka u proboju na kinesko tržište


Najveća hrvatska prehrambena i farmaceutska tvrtka, Podravka, nedavno je otvorila svoje prvo predstavništvo u kineskoj prijestolnici čime je naznačila službeni proboj ove vodeće tvrtke u regiji jugoistočne, srednje i istočne Europe na tržište najmnogoljudnije zemlje svijeta.

Najveća hrvatska prehrambena i farmaceutska tvrtka, Podravka, nedavno je otvorila svoje prvo predstavništvo u kineskoj prijestolnici čime je naznačila službeni proboj ove vodeće tvrtke u regiji jugoistočne, srednje i istočne Europe na tržište najmnogoljudnije zemlje svijeta.

-„Zapravo, Podravka je prisutna (u Kini) već dugi niz godina s pokušajima ulaska na kinesko tržište. Međutim, Podravka je shvatila da ako ne bude fizički prisutna ovdje i ne otvori svoje predstavništvo, jako teško će ostvariti neke ozbiljnije napretke na ovom tržištu," izjavio je glavni predstavnik prvog predstavništva Podravke u Kini, gospodin Goran Kapičić u intervjuu za Kineski Radio Internacional.

Predstavništvo Podravke u Pekingu već je započelo s registracijom proizvoda i uspostavljanjem ozbiljnih veza s poslovnim partnerima.

Posljednjih godina uvozna hrana u Kini bilježi dobru prodaju i ostvaruje ogromnu dobit. Prema podacima kineske Carinske uprave, u prvih deset mjeseci 2014. godine ukupni uvoz u prehrambenoj industriji iznosio je 8,64 milijarde dolara, što je godišnje povećanje od 30,52 posto.

S jedne strane, ovo je zgodno vrijeme ulaska na kinesko tržište, a s druge strane, police kineskih supermarketa i internetsko tržište već su ispunjeni brojnim poznatim prehrambenim proizvodima iz Francuske, Švicarske, Italije, Novog Zelanda, Australije, Španjolske i još mnogih drugih zemalja. Dakle, postavlja se pitanje, što će Podravkine proizvode učiniti konkurentnima na ovom tržištu?

-„Svi naši proizvodi su kvalitetni i ne vidim nikakve razlike u odnosu na one iz spomenutih zemalja u kvaliteti, dok naša cijena može biti niža, što će biti atraktivno kupcima," rekao je gospodin Kapičić.

Kapičić nam je otkrio kako će s vremenom Podravka izaći na kinesko tržište sa cijelim svojim asortimanom, no Kinezima će prvo biti dostupni voda - Studena i Studenac, vegeta te dječja hrana.

"Razmišljamo prije svega da idemo s proizvodima za koje su ljudi pokazali najveći interes te s onima s kojima ćemo brzo moći otvoriti tržište i upoznati kinesku javnost s našim proizvodima kako bi zapamtili naš logo. Za sve one proizvode koji u sastavu imaju meso i mlijeko, registracija u Kini je dosta zahtijevna stoga ćemo s tim proizvodima izaći u nešto kasnijoj fazi, odnosno nakon njihove registracije," rekao je Kapičić.

A, od svih proizvoda, najveći optimizam Kapičić je iskazao po pitanju dječje hrane. "Zadnjih nekoliko godina došlo je do velikih skandala s hranom ovdje. Osobito veliki problem bio je s dječjom hranom. Naši proizvodi za djecu visoko su kvalitetni i izuzetno dobri te sam siguran da će dječja hrana ovdje zauzeti svoje visoko mjesto."

Internetska kupovina među Kinezima bilježi nevjerojatan rast, a osobito su popularne već svjetski poznate stranice kao što su taobao.com i ydh.com, naročito putem aplikacija na pametnim telefonima ili tabletima. Statistički podaci pokazuju kako je promet kineskog internetskog tržišta prošle godine dosegao 2,8 trilijuna yuana (oko 414,68 milijardi eura), čineći godišnje povećanje od 48,7 posto, što odgovara postotku od 10,7 od ukupne maloprodaje u Kini.

Upravo u sve većoj popularnosti internetske kupovine među kineskim potrošačima Podravka vidi svoju priliku. U skladu s tim, svoje proizvode planira prvenstveno prodavati putem internetskih kanala.

"Vidimo e-trgovinu kao mogućnost. To je jeftiniji način ulaska na tržište. Najvjerojatnije ćemo ići prvo s e-trgovinom, a zatim u supermarkete u drugom koraku," rekao je Kapičić.

Nadalje, Kapičić je istaknuo važnost traženja poslovnih partnera te je otkrio kako je predstavništvo već u kontaktu s nekoliko potencijalnih kineskih partnera koji imaju razvijene distribucijske kanale u Kini, uključujući COFCO, najvećeg dobavljača raznovrsnih proizvoda i usluga u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji u Kini i jednoj od top 500 tvrtki prema Fortunu.

Podravka se može pohvaliti svojom popularnosti u Europi. Međutim, na kineskom tržištu, novi je igrač. Kapičić priznaje da postoji još mnogo toga što se treba napraviti kako bi se izgradio imidž ne samo Podravke kao brenda već Hrvatske u cijelini. "Kod hrane, kao i u svemu, veliki je problem promocija. O Hrvatskoj većina Kineza ne zna puno. Pri spomenu Italije, Španjolske ili Francuske uvijek postoji neka asocijacija, no, kad pomnije razmišljam, pitam se što bi asociralo Kineza ili Kineskinju na Hrvatsku? U Kini asocijacija na Hrvatsku je nogomet, jedino nogomet. Sigurno ćemo sudjelovati na velikim sajmovina u Pekingu i Šangaju, možda čak i u Guangzhou. Tamo planiramo postaviti video reklamu za Podravku, planiramo i uzeti onu od Hrvatske turističke zajednice, a stavit ćemo i naše nogometne klubove. Sve ćemo obući u Podravkine boje, a hostese u crveno-bijele dresove naše reprezentacije tako da na nešto asociramo."

Goran Kapičić tečno govori kineski jezik, a na njegovoj posjetnici piše i njegovo kinesko ime - Gao Ren. Živi i radi u Kini više od dvadeset godina, za vrijeme čega je svjedočio velikim promjenama na tržištu ove zemlje i stekao dobro znanje o njemu. "Kad sam u Kinu došao 1993. svjedočio sam puno drugačijim prehrambenim navikama, mlađe generacije okrenule su se prema slatkome i zapadnoj hrani. Oni žele sve probati, što je apsolutno dobra stvar. Kina je veliko tržište, tržište s milijardu i četiri stotine milijuna ljudi. Vidim kako su vaš predsjednik i premijer pokrenuli inicijativu da se promijene stari modeli gospodarskog rasta kojeg su pokretale investicije u nove modele koji su potaknuti unutarnjom potrošnjom. Mislim da je to veoma važno za prehrambenu industriju."

"To je ogromno tržište i tržište u stalnom rastu koje će još više narasti. Vidim da u Kini ima sve više i više bogatih ljudi, a oni se okreću kvaliteti i paze na to, osobito u hrani. To su velike prilike," dodao je Kapičić.

Izvor: croatian.cri.cn