Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Počela izgradnja mosta Moračica


Izlivanje betona temeljnih jama mosta Moračica, nazahtjevnijeg objekta na trasi prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, predstavlja pomak sa pripremnih na glavne radove, rečeno je danas na svečanosti povodom početka radova na putu prema Srbiji.Menadžer projekta u kompaniji China Road and Bridge Corporation (CR

Izlivanje betona temeljnih jama mosta Moračica, nazahtjevnijeg objekta na trasi prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, predstavlja pomak sa pripremnih na glavne radove, rečeno je danas na svečanosti povodom početka radova na putu prema Srbiji.Menadžer projekta u kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC), Wang Hongbo kazao je da početak gradnje mosta Moračica, ujedno predstavlja i početak radova na autoputu Bar-Boljare.

Početak gradnje mosta„Danas smo izlili beton za treći stub mosta Moračica. Do danas smo dobili građevinsku dovolu za tunel Vjeternik i most Moračica, koji je jedan od važnijih objekata na cijelom autoputu“, rekao je Hongbo.

Most je dugačak 960 metara, a najveća visina stuba će iznositi 161 metar. Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, koji je posjetio kamp Moračica i prisustvovao izlivanju betona temeljnih jama istoimenog mosta, naveo je da je danas značajan dan u realizaciji projekta izgradnje autoputa.

„Kada su u pitanju ključni objekti na trasi ove dionice autoputa, onda je ugradnja privih kubika betona poseban događaj. Ovo se danas ne bi moglo uraditi da nije rađeno naporno svih ovih prethodnih mjeseci“, kazao je Brajović.

Vlada, prema njegovim riječima, kao odgovoran investitor veoma ozbiljno i oprezno prilazi realizaciji takvog posla. On je, na pitanje da li će radovi biti završeni u roku, odnosno u maju 2019. godine, kazao da očekuje da će tako biti, a da bi ukoliko se to ne desi, konsekvence zbog kašnjenja završetka radova, snosio CRBC.

Brajović je, ipak, kazao da je kineska kompanija do sada uradila mnogo sličnih projekata i da očekuje da će uspješno završiti i ovaj u Crnoj Gori.

Generalni direktor CRBC, Gao Liang, saopštio je da današnjim izlivanjem betona počinju glavni radovi.

„Ovaj projekat nije naš prvi projekat, niti posljednji. U naredne tri godine ćemo završiti projekat. Ako nam ne vjeruejte, vidimo se na kraju projekta“, kazao je Liang.

Glavni projektant idejnog projekta, Mladen Ulićević, rekao je da je osnovna ideja bila da most Moračica, iako grandiozan, bude što je moguće više jednostavan i da se na „bezbolan“ način utopi u ambijent.

„U toku izrade glavnog projekta, za šta je bio zadužen CRBC, imali smo jako dobru saradnju. I u funkciji predsjednika Državne revizione komisije mogu da potvrdim da je glavni projekat mosta Moračica urađen po najvišim svjetskim standardima“, zaključio je Ulićević.

Gradnja prioritetne dionice, Smokovac - Uvač - Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja prošle godine i od tada kreće rok od četiri godine koji Kinezi imaju za završetak radova.

Izgradnja autoputa koštaće državu 809 miliona EUR. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 miliona USD, na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i China Communications Construction Company (CCCC).

Iz CRBC-a su ranije saopštili da će dio trase autoputa od Uvača do Mateševa biti promijenjen, jer je prilikom izrade geodetskih podloga uočeno odstupanje u odnosu na podloge iz idejnog projekta.

Izvor: glasamerike.net