Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Platforma saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope

Platforma saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope


U Pekingu je u utorak održan simpozijum, posvećen saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, kome su prisustvovali funkcioneri Sekretarijata za saradnju Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope, predstavnici kineskih provincija, banaka i preduzeća, kao i diplomate iz ambasada 16 zemlja centralne i is

Simpozijum posvećen saradnji Kine i zemalja centralne i istočne EvropeU Pekingu je u utorak održan simpozijum, posvećen saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, kome su prisustvovali funkcioneri Sekretarijata za saradnju Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope, predstavnici kineskih provincija, banaka i preduzeća, kao i diplomate iz ambasada 16 zemlja centralne i istočne Evrope.

Simpozijum je plod aprilskih susreta kineskog premijera Ven Điabaoa sa predstavnicima vlada zemalja centralne i istočne Evrope.

Podsetimo, kineski premijer je 26. aprila, u Varšavi, prisustvovao svečanom otvaranju foruma posvećenog privredno-trgovinskoj saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. U govoru na tom skupu, Ven Điabao izjavio je da Kina i zemlje centralne i istočne Evrope imaju veliku želju za daljim učvršćivanjem međusobnih veza i produbjivanjem saradnje, suočavajući se sa izazovima prouzrokovanim brzim procesom globalizacije, međunarodnom finansijskom krizom i evropskim dužničkim problemom.

Svi lideri, koji su priusustvovali forumu, saglasili su se da su proširivanje i produbljenje saradnje u skladu sa osnovnim interesima naroda tih zemalja.

Posle susreta lidera vlada Kine i država centralne i istočne Evrope, objavljeno je 12 mera za unapređenje prijateljske saradnje, među kojima su osnivanje posebnog Sekretarijata za saradnju u kineskom Ministarstvu spoljnih poslova i osnivanje fonda vrednog 10 milijardi dolara sa određenim iznosom povlašćenih kredita. Fond će biti korišćen za projekte u oblasti infrastrukture, visoke i nove tehnologije, zelene privrede, upućivanje kineske grupe za unapređenje trgovine u zemlje tog područja, ohrabljivanje kineskih preduzeća da u zemljama centralne i istočne Evrope izgrade po jedan park za tehnološku i ekonomsku saradnju u narednih 5 godina, a pored toga, dokumentom je obuhvaćena i saradnja u finansijskoj, kulturnoj, turističkoj i omladinskoj sferi.

Simpozijum je održan u dva dela. U toku prepodneva, šef Sekretarijata za saradnju, predstavnici kineskih provincija, banaka i preduzeća imali su prezentacije. U drugom poluvremenu, učestvovali su i predstavnici iz ambasada 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Oni su predstavili mogućnosti i potencijale za saradnju u svojim zemljama i mali su konsultacije sa kineskim predstavnicima.

Kina i Srbija su poslednjih godina održavale trend međusobnih poseta na raznim niovima i uspešno razvijale saradnju u više oblasti. Od 2009. godine naovamo, vrednost bilateralne trgovine rasla je iz godine u godinu. U prva četiri meseca ove godine, vrednost bilateralne trgovine iznosila je 166 miliona dolara, što je za 11,7 odsto više u odnosu na isti period lane.

Kineske kompanije imaju sve veće prisustvo na srpskom tržištu. Most Zemun – Borča preko Dunava jedan je od najboljih simbola kineske-srpskog tradcionalnog prijateljstva, ali i plod bilateralne saradnje. Termoelektrana „Kostolac" je noviji infrastrukturni projekat saradnje dve zemlje. Kineski telekumunikacioni operateri već dugo posluju u Srbiji.

U maju prošle godine, u Srbiji je zvanično puštena u upotrebu oprema kineske kompanije „Njuktek", za savremenu bezbednosnu carinsku kontrolu. Pored toga, kao stalni mehanizam za bilateralnu privredno-trgovinsku saradnju, godišnje se održava sastanak Mešovitog ekonomskog i trgovinskog komiteta. Kao savršena dopuna ovom stalnom mehanizmu, ali i nova platforma za saradnju, novi model saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope uliva novu snagu u kinesko-srpsku saradnju i svakako će još bolje doprineti pospešivanju buduće saradnje izmedju Kine i Srbije.

Izvor: serbian.cri.cn