Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Pilot-projekat uvođenja kineskog u osnovne i srednje škole


Program je ocenjen, pa je vreme, kažu profesori, da kineski jezik postane izborni ili obavezni izborni predmet u našim škola. Zato su ambasada Republike Kine i Institut Konfucije organizovali forum na kojem su se okupili svi zaduženi za izučavanje kineskog jezika u Srbiji. U Šestoj gimnaziji je, tvrdi direktor,

Program je ocenjen, pa je vreme, kažu profesori, da kineski jezik postane izborni ili obavezni izborni predmet u našim škola. Zato su ambasada Republike Kine i Institut Konfucije organizovali forum na kojem su se okupili svi zaduženi za izučavanje kineskog jezika u Srbiji. U Šestoj gimnaziji je, tvrdi direktor, veliko interesovanje za kineski jezik. Profesor iz Kine uči stotinu gimnazijalaca. "Učenici imaju mogućnost da uče sve četiri godine u zavisnosti od njihove istrajnosti, tako da ako su uporni, imaju mogućnost da potpuno besplatno i sa raspoloživim udžbenicima koji su obezbeđeni, znači to ništa ne košta roditelje, mogu sve četiri godine da uče kineski jezik", ukazuje direktor Šeste beogradske gimnazije Rade Zejak.

Broj kineskih lektora u našim školama raste. Van Van Ting je upravo stigla u Beograd.

"Do sada sam radila na Pekinškom univerzitetu za komunikacije. Predavala sam korejskim studentima. Imala sam sreću da dođem ovde i da se probam u predavanju kineskog jezika. Živim na Mirijevu, blizu je škola u kojoj ću predavati", kaže Van Van Ting.

Pilot-projekat uvođenja kineskog u osnovne i srednje škole traje pet godina.

"Da bi taj program zaista zaživeo u punom smislu, neophodno je napraviti timove – našeg nastavnika i kineskog lektora, imati dobru volju škole i, naravno, svest koliko je kineski jezik značajan za upoznavanje sa civilizacijom i kulturom koja će u ovom veku odigrati izuzetno značajnu ulogu", ističe prof. Radosav Pušić, direktor Instituta Konfucije u Beogradu.

Srbija i Kina imaju tradicionalno dobre odnse od 1950. godine, pa samim tim i na polju obrazovanja - osnovnog, srednjošklskog i univerzitetskog.

"Vaš ministar Šarčević će sledeće nedelje u Pekingu učestvovati na forumu o obrazovanju ministara Evropske unije i Kine i to će možda biti forum na kojem će moći da se dogovori dalja saradnja i produbljivanje ovih projekata", navodi Prvi sekretar Ambasade Kine u Srbiji Sun Ćin Ćuen.

U ovom trenutku u Srbiji oko trideset nastavnika predaje kinski, a uči ga 3 000 učenika i studenata.

Izvor: rts.rs