Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Pesma "Cvet jasmina" oduševila goste iz Kine


MLADA, talentovana violinistkinja Mina Dinić (16) iz Beograda imala je čast da nastupi pred kineskim predsednikom Si Đinpingom i njegovom suprugom Peng Ljuan! Ova nadarena maturantkinja Muzičke škole "Stevan Stojanović Mokranjac", odabrana je da kao najbolja učenica Gudačkog odseka ove škole, učestvuje u pr

MLADA, talentovana violinistkinja Mina Dinić (16) iz Beograda imala je čast da nastupi pred kineskim predsednikom Si Đinpingom i njegovom suprugom Peng Ljuan! Ova nadarena maturantkinja Muzičke škole "Stevan Stojanović Mokranjac", odabrana je da kao najbolja učenica Gudačkog odseka ove škole, učestvuje u programu namenjenom uvaženim gostima. Kako je Mina ispričala za "Novosti", za nju je ovaj nastup bio veliko zadovoljstvo. Iako je za deceniju, koliko svira violinu, osvojila dvadesetak prestižnih domaćih i međunarodnih priznanja, nastup u Predsedništvu Srbije i prethodno u restoranu "Novak", bili su neizmerna čast.

Dinič Mina- Da ću nastupati tokom ove izuzetno važne posete, saznala sam desetak dana ranije - priča Mina. - Bila sam veoma uzbuđena, jer sam znala da to nije mala stvar. Za mene je to bila divna prilika i iskustvo, ali baš zbog toga sam i imala tremu. Ambijent u kom sam svirala bio je izuzetno svečan, a atmosfera istovremeno i uzvišena i opuštena.

Najpre je, kako Mina kaže, u restoranu "Novak" za prve dame Kine i Srbije odsvirala "Cvet jasmina", kinesku tradicionalnu pesmu, i "Staru pesmu" Vasilija Mokranjca. Prva kompozicija je pažljivo odabrana, možda baš jer se supruga kineskog predsednika bavi očuvanjem njihove narodne muzike.

- Pred uvaženim gostima u Predsedništvu predstavila sam se sa kompozicijama "Cvet jasmina" i "Nigun" od Ernesta Bloha - otkriva Mina. - Nastupile su, takođe i devojke sa Odseka za etnomuzikologiju škole "Mokranjac". One su pevale tradicionalne srpske pesme. I verujem, sudeći po aplauzu, da smo na najlepši način predstavile našu zemlju.

U njenoj biografiji zasad je, uz to da violinu svira od šeste godine, upisano i pregršt nagrada.

- Nagrade koje me najviše ohrabruju i podstiču dobila sam 2012. i 2016. godine - kaže Mina. - To su nagrade "Marija Petrović i Janko Ristić" koje škola "Mokranjac" dodeljuje za najboljeg učenika Gudačkog odseka. Dobila sam ih po završetku osnovne i srednje muzičke škole. Osim toga, ove godine nagradu "Ljubivoje Nikolić" dodelilo mi je Udruženje "Mokranjac".

Za naučene veštine vrhunskih violinista zahvalna je profesoru Vladi Vasiljeviću, čiji je đak svih deset godina, kao i čuvenom profesoru Dejanu Mihailoviću kod kog pohađa interpretativne studije violine.

- Nameravam da upišem Muzičku akademiju i nastavim da usavršavam sviranje violine. Volela bih da jednog dana budem član kamernog orkestra.

Izvor: novosti.rs