Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Panika na Zapadu – Kinezi će progutati Amazon, Facebook...

Panika na Zapadu – Kinezi će progutati Amazon, Facebook...


Kineska kompanija za internet trgovinu ima potpuno drugačiji poslovni model od svojih zapadnih konkurenata. Izlazak na njujoršku berzu kompanije Alibaba samo je početak: kineski digitalni koncerni osvajaju Aziju, a uskoro bi mogli "usisati" Amazon, Fejsbuk i druge gigante, strahuju na Zapadu.

Kineska kompanija za internet trgovinu ima potpuno drugačiji poslovni model od svojih zapadnih konkurenata.

Izlazak na njujoršku berzu kompanije Alibaba samo je početak: kineski digitalni koncerni osvajaju Aziju, a uskoro bi mogli "usisati" Amazon, Fejsbuk i druge gigante, strahuju na Zapadu.

Kada Kina zagrize u neki posao, onda je to veliko, zaista veliko. Pokazuje to i interesovanje za najavljeni izlazak Alibabe, najvećeg kineskog internet portala za prodaju, na berzu u SAD. Procenjuje se kako će njihov izlazak na tržište biti najveći posao u istoriji berzanskog trgovanja na svetu, i da će vrednost prodatih akcija premašiti zapanjujućih 20 milijardi dolara.

Koliko je to ogromno kotiranje pokazuje i podatak da je izlazak na berzu Gugla 2004. doneo 1,4 milijarde dolara, Tviter je, lani, na prvom naticanju privukao 2,1 milijarde, dok je najveći konkurent Alibabe, Ibej, 1998. izašao na berzu sa vrednošću od "samo" 0,07 milijardi dolara. Alibabin nastup na Volstritu zaseniće i pompezno najavljivano kotiranje Fejsbuka od pre dve godine koja je iznosila 16 milijardi dolara, i to sa punim pravom.

"Za razliku od Fejsbuka koji se finansira reklamiranjem, Alibaba ima potpuno drugačiji poslovni model. Oni spajaju dobavljače iz Kine sa kupcima iz ostatka sveta i od svake transakcije uzimaju proviziju. Samo tokom prošle godine Alibaba je imala 200 milijardi dolara prometa, a svaka ta transakcija donela je zaradu", kaže analitičar Damir Novotni.

Prema njegovim rečima, ovako velikom prometu doprinela je i relativna zatvorenost kineskog tržišta, jer naći nešto u Kini bez pomoći interneta, doći u kontakt sa njihovim proizvođačima bez pomoći servisa kakav je Alibaba veoma je teško.

"Kada tražite neki proizvod u SAD ili u Evropi, stvari su vrlo jasne, znate kako da se postavite. U Kini bez Alibabe ne znate odakle uopšte da krenete" , kaže Novotni. Nije stoga čudno da su ulagači vrlo zainteresovani za vlasništvo nad deonicama ovakvog servisa koji spaja kineske proizvođače sa ostatkom sveta, jer dobit je gotovo zagarantovana.

Izvor: b92.net