Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Pančevo kandidat za kinesku industrijsku zonu

Pančevo kandidat za kinesku industrijsku zonu


PANČEVO, 12. novembar 2015. – Industrijska zona „Grinfild 2“, od 70 hektara kod Luke „Dunav“, u igri je za otvaranje kineske industrijske zone u Srbiji. U prvoj zvaničnoj poseti Pančevu, kineski ambasador Li Mančang bio je zainteresovan i za eventualne podstreke investitorima od strane lokalne samouprave.

PANČEVO, 12. novembar 2015. – Industrijska zona „Grinfild 2“, od 70 hektara kod Luke „Dunav“, u igri je za otvaranje kineske industrijske zone u Srbiji. U prvoj zvaničnoj poseti Pančevu, kineski ambasador Li Mančang bio je zainteresovan i za eventualne podstreke investitorima od strane lokalne samouprave. Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov ocenio da je zadovoljan otvorenošću razgovora. Najavljena je i poseta investitora, a kandidati za kinesku industrijsku zonu su, pored Pančeva, i Beograd i Novi Sad.

Poseta kineskog ambasadora Li Mančanga Pančevu deo je priprema za posetu Kini premijera Aleksandra Vučića krajem meseca, kao i dogovora dve vlade da se povećaju kineske investicije u Srbiji. A u Pančevu Kinezima bi mogla biti interesantna potencijalna industrijska zona „Grinfild 2“, čijih se 70 hektara nalazi između Azotare i Luke „Dunav“. Delegacija iz ambasade je posle posete Luci „Dunav“ želela da od gradonačelnika Saše Pavlova i njegovog tima sazna i više podataka o uslovima poslovanja u Pančevu. U prvoj reakciji, pred novinarima, ambasador je ocenio da je stekao utisak da je Pančevo otvoren grad, spreman da sarađuje sa stranim investitorima.

- Imamo nameru da napravimo kinesku industrijsku zonu. Naziv sada nije važan, ali važno je da budemo u Srbiji. Tražimo povoljnu lokalciju da otvorimo kinesku industrijsku zonu. Tražimo u Pančevu, Beogradu, Novom Sadu, rekao je ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

U zoni „Grinfild 2“ od nešto više od 77 hektara 12 hektara je već u pregovorima sa nemačkom firmom „Oiltanking“, što bi taj deo pretvorilo u deo lučkog područja, kojim gazduje država. Eventualno otvaranje industrijske zone u ostalom delu, koji svakako dobija na atraktivnosti naslanjanjem na Luku, lokalna samouprava dobija mogućnost ubiranja prihoda i od zarada, a i od građevinskog zemljišta.

- Misle da Luka ne može da dobije na značaju samo razvojem lučkog potencijala nego pre svega razvojem industrijskih kapaciteta, koji bi doveli do povećanja lučkog potencijala. To je nama bio i usmeravajući odgovor na pitanja da li svih 70 hektara treba da budu u okviru lučkog područja ili treba da budu investiciona lokacija Pančeva, rekao je gradonačelnik Saša Pavlov.

Da bi strani investitor i došao, nije dovoljan samo povoljan geostrateški položaj, kazao je takođe gradonačelnik Saša Pavlov, pošto su predstavnici Ambasade Kine hteli da znaju i koje podsticajne mere lokalna samouprava nudi stranim investitorima, koliko dugo se čeka na dozvole. U tom segmentu razgovor je bio blago razočaranje, kaže Pavlov, jer u Pančevu nemamo definisane takve mere.

- Nismo napravili sistem lokalnih podsticajnih mera. Moraćemo to da uradimo do kraja godine. Za to nisu pitali samo predstavnici kineske ambasade, to su pitanja koja upućuju skoro svi investitori. Te mere moraju da budu sistemske, ne mogu da budu pojedinačne i ne mogu da se odnose prema investitorima nego moraju da budu jasno definisane i dostupne svima, istakao je Saša Pavlov.

U Pančevu, pored zone „Grinfild 2“, ima i drugih potencijala koji bi mogli biti interesantni kineskim partnerima, istakao je u razgovorima gradonačelnik Pančeva.

- Nije samo „Grinfild 2“ bio tema. Jeste bio prva tema, ali i „severna poslovna zona“ je bila tema jer kineske investitore zanima oblast upravljanja otpadom, agrobiznis i lučki transport, kao i ulaganje u infrastrukturu, tako da je jedna od tema bila i javno privatno partnerstvo sa nekom od njihovih infrastrukturnih kompanija za izgradnju potamiškog kolektora, navodi Saša Pavlov.

- Gradonačelnik me je obavestio da je dolazila jedna kineska kompanija, koja je bila zainteresovana za Staklaru. Prvi put sam čuo za to jer ta kompanija nije imala kontakte sa ambasadom. U svakom slučaju, sada imam punu informaciju i tražiću kineskog partnera, kazao je Li Mančang.

Na kraju posete najavljen je i dolazak zainteresovnaih kineskih investitora. I od tih razgovora sigurno će zavisiti da li će Pančevo uspeti da se izbori za kinesku industrijsku zonu u borbi sa Novim Sadom i Beogradom. A to, naravno, znači i nova radna mesta.

Izvor: rtvpancevo.rs