Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Pajtić se sastao sa potpredsednikom Kine

Pajtić se sastao sa potpredsednikom Kine


Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić razgovarao je sa potpredsednikom Kine Li Juančaom o najvažnijim globalno političkim temama, od sukoba u Ukrajini do ekonomske uslovljenosti Kine i Evrope, budući da se ove teme direktno tiču i Srbije. Pajtić je Tanjugu danas izjavio da će od tih tema zavisiti kapacite

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić razgovarao je sa potpredsednikom Kine Li Juančaom o najvažnijim globalno političkim temama, od sukoba u Ukrajini do ekonomske uslovljenosti Kine i Evrope, budući da se ove teme direktno tiču i Srbije. Pajtić je Tanjugu danas izjavio da će od tih tema zavisiti kapacitet EU da primi nove članice, a od ekonomskog prisustva kine u Srbiji i regionu zavisiće i naše šanse za izlazak iz krize. Predsednik DS podsetio je da Srbija i Kina imaju najviše odnose od 2009. kada je uspostavljeno starteško partnerstvo koje i danas donosi nove oblike saradnje.

Pored saradnje u oblasti energetike i infrastrukture, a najznačajniji vid te saradnje ogleda se u izgradnji mosta Zemun-Borča i Koridora 10, važno je, prema Pajtićevim rečima, jačati i kulturnu saradnju, zbog čega je pre nekoliko nedelja u Novom Sadu otvoren Konfučijev institut.

U razgovoru je konstatovano i da postoji obostrana zainteresovanost da se nastavi saradnja Vojvodine i regije Huandong, pogotovo u oblasti poljoprivrede.
- DS će, bez obzira na to da li je na vlasti ili u opoziciji, koristiti sve raspoložive resurse i forume u kojima učestvuje u interesu građana Srbije, što je veoma važno jer smo jedina potpuno integrisana politička stranka u jednu od dve najrelevantnije evropske političke grupacije - evropske socijaldemokrate - rekao je Pajtić.

Delegacija Partije evropskih socijalista (PES), čiji je član i predsednik DS, do 5. septembra biće u poseti Kini, gde će se sastati sa predstavnicima državnog vrha i Komunističke partije Kine.
U delegaciji su i predsednik PES Sergej Stanišev, premijer Rumunije Viktor Ponta, ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i drugi, saopštila je Demokratska stranka.
Među temama razgovora su unapređenje odnosa Kine sa članicama EU i zemljama kandidatima za članstvo u EU, a razgovaraće se o saradnji u oblasti ekonomije, ljudskih prava, spoljne politike, kao i o bezbednosnim rizicima.
Posebna pažnja biće posvećena pitanju investicija iz Kine u Srbiju, kao i otvaranju novih radnih mesta i unapredjenju kulturne saradnje.

Izvor: blic.rs