Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Otvoreno predstavništvo kineske vetrokompanije


U Beogradu je juče otvoreno predstavništvo kineske kompanije "Huaji vind enerdži", koja se bavi proizvodnjom i prodajom sistema za korišćenje snage vetra i projektovanjem vetroelektrana. Kako je na svečanom otvaranju u Belmaks centru istakao državni sekretar Ministarstva trgovine Stevan Nikčević, dolazak tak

U Beogradu je juče otvoreno predstavništvo kineske kompanije "Huaji vind enerdži", koja se bavi proizvodnjom i prodajom sistema za korišćenje snage vetra i projektovanjem vetroelektrana. Kako je na svečanom otvaranju u Belmaks centru istakao državni sekretar Ministarstva trgovine Stevan Nikčević, dolazak tako velike i respektabilne kompanije vrlo je značajan, jer se radi o visokim tehnologijama koje su Srbiji posebno potrebne u polju obnovljivih izvora energije.

"Kao i sve strane partnere, i kompaniju "Huaji vind enerdži" ohrabrićemo da što više bude na našem tržištu, sa krajnjim ciljem da i naše kapacitete privredne, naučne, istraživačke, uključi u svoju ukupnu aktivnost, ne samo na ovom, već i na drugim tržištima", rekao je Nikčević.

Istakao je da razmena između Kine i Srbije godinama raste i unapređuje se, kao i da je Kina jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

"Srbija ulaze konstantne napore da unapredi saradnju, kako na bilateralnom planu i direktnim kontaktima sa Kinom, ali i kroz format 16 zemalja centralne, istočne, južne Evrope i Kine. Saradnja koju ostvarujemo do sada najznačajnija je bila u sektorima građevinarstva, saobraćaja i u prvom planu, energetike", rekao je Nikčević.

Visoki predstavnik kompanije Džang Sjuemin naglasio je da na osnovu detaljnih procena, "Huaji vind enerdžija", Srbija i region imaju veliki potencijal u oblasti korišćenja snage vetra, zbog čega su i došli u Srbiju.

"Od ove godine hoćemo da povećamo razvoj na inostranim tržištima, Srbija je lepa zemlja, dosta potencijala privrednih, obezbeđena je našoj kompaniji dobra prilika", rekao je Džang.

Dodao je da, koliko je upoznat, Srbija je tek načinila prve korake u smislu razvoja i upotrebe energije vetra, te da njegova kompanija želi da svojim znanjem i prisutnošću svojih proizvoda omogući da Srbija napreduje.

Direktor regionalnog predstavništva "Huaji vind enerdžija" Predrag Petronijević naglasio je da dolazak kineske kompanije u region znači dobitak pouzdanog partnera, koji će unaprediti iskorišćenost obnovljivih izvora energije, a posebno oblasti korišćenja snage vetra, izgradnji vetroparkova, koji su, ističe, jedan od prioriteta naše zemlje. 

"Cilj Srbije da do 2020. poveća udeo iskorišćenosti obnovljive energije na 27 odsto, ova kompanija će svima koji žele da se usmere ka izgradnji vetroparkova biti u budućnosti pouzdan partner, na koga mogu da se oslone. Njihovi proizvodi mogu naći primenu kako u Srbiji, tako i u regionu", rekao je Petronijević.

Prema njegovim rečima, Srbija je u poslednje vreme dosta napredovala na polju iskorišćenja obnovljive energije, te je u poslednje dve godine dobila 57 malih hidroelektrana, 97 solarnih elektrana, pet elektrana na biogas i vetropark.

"Ali to je samo početak i nadam se da će u saradnji sa "Huaji vind enerdži" mnogi videti šansu da naprave pomak u tom sektoru. Kada se uzme u obzir stalni porast potrošnje električne energije, postoji velika potreba za izgradnjom vetroparkova,  pa se nadamo se da će ova kompanija uskoro postati jedan od veoma značajnih poslovnih partnera u Srbiji, u cilju što bržeg napretka naše zemlje u iskorišćavanja energije vetra", rekao je Petronijević.

Kineska kompanija 14 godina se bavi proizvodnjom i prodajom sistema za korišćenje snage vetra i projektovanjem vetroelektrana, a ujedno je i prva kompanija koja izvozi kompletne setove vazdušnih turbina, između ostalih, i u Čile, Belorusiju i Kazahstan. Raspolažu registrovanim kapitalom od više od 140 miliona dolara, a od svog osnivanja, kontinuirano ulaže u tehnologiju proizvodnje i trenutno ima sedam industrijskih parkova i centar za izvoz opreme u Šangaju.

Proizvodi više modela vetrogeneratora za različite klimatske uslove- snage 780 kW, 1.500/2.000 kW, 2.500/3.000 kW, a u saradnji sa nemačkom kompanijom za projektovanje vetrogeneratora i model snage 5.000/6.000 kW.

Izvor: tanjug.me