Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Otvoreni Dani kineskoga filma

Otvoreni Dani kineskoga filma


SVEČANOM projekcijom filma "American Dreams in China" u Auli Sveučilišta u Zagrebu počeli su u ponedjeljak navečer "Dani kineskoga filma", što su pozdravili veleposlanica Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Deng Ying i rektor zagrebačkoga Sveučilišta Damir Boras.

SVEČANOM projekcijom filma "American Dreams in China" u Auli Sveučilišta u Zagrebu počeli su u ponedjeljak navečer "Dani kineskoga filma", što su pozdravili veleposlanica Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Deng Ying i rektor zagrebačkoga Sveučilišta Damir Boras.

Posebno svečano ozračje početku te kulturne manifestacije dala je kineska veleposlanica Deng Ying kada je rektoru Borasu uručila dar zamjenice premijera Narodne Republike Kine Liu Yandong, koja je Sveučilište u Zagrebu posjetila u svibnju ove godine, a radi se o zbirci knjiga na engleskom i kineskom jeziku "Library of Chinese Classics".

Boras: Dar svim ljubiteljima kineskoga jezika

U riječima zahvale rektor Boras istaknuo je da će taj dar biti dragocjen studentima sinologije na zagrebačkome Filozofskom fakultetu, ali i sve većem broju onih koji iskazuju zanimanje za učenje kineskoga jezika. Za Borasa, dar je osobito dragocjen u kontekstu činjenice što je to čast koju je jedna velika zemlja iskazala našoj domovini.

"Sve knjige su dvojezične, imaju kineski i engleski prijevod što je od pomoći onima koji ne razumiju kineski tako dobro u razumijevanju ovih djela. Ali, najvažnija je gesta zamjenice premijera Narodne Republike Kine koja je pokazala da je Hrvatska, iako mala zemlja, cijenjena u Kini", istaknuo je rektor Boras.

Kineska veleposlanica izrazila je zadovoljstvo što će darovane knjige biti korisne studentima i tako pridonijeti jačanju kulturne suradnje dviju zemalja i podizanju njezine kvalitete. Istaknula je kako hrvatsko-kineska suradnja jača i na drugim područjima, među kojima i na gospodarskom planu.

Promocija kineske kulture

Nazočne je uvela i u sadržaj filma koji je prikazan, rekavši da on donosi pripovijest o trojici prijatelja koje prati kroz nekoliko njihovih životnih faza - od ranih studentskih dana pa do srednjih godina u kojima su ostvarili veliki poslovni uspjeh, ali su, bez obzira na poteškoće koje donosi uspjeh, uspjeli sačuvati svoje dragocjeno prijateljstvo i još više vrednovati svoju kulturu.

Manifestaciju "Dani kineskoga filma" zajednički organiziraju Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj i Sveučilište u Zagrebu, a održat će se do 27. studenoga u kinu Studentskoga doma "Stjepan Radić".

Nakon svečane projekcije u sveučilišnoj Auli, film "American Dreams in China" bit će u utorak, 25. studenoga, prikazan široj publici u kinu Studentskoga doma "Stjepan Radić", gdje će biti prikazana još dva kineska filma - u srijedu 26. studenoga u 18 sati film "Falling Flowers", a u četvrtak, 27. studenoga, u 16 sati film "Young Style.

Izvor: index.hr