Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Otvorena izložba kineske kaligrafije u UGD


U sklopu Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja, izložba "Umjetnost mijenja svijet" otvorena je danas u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Posjetitelji izložbe upoznali su se s kineskom kaligrafijom, umjetnosti lijepog pisanja uz pomoć pera i tinte, a izloženi su radovi kaligrafa Zhang Qieyia i slikara G

U sklopu Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja, izložba "Umjetnost mijenja svijet" otvorena je danas u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Posjetitelji izložbe upoznali su se s kineskom kaligrafijom, umjetnosti lijepog pisanja uz pomoć pera i tinte, a izloženi su radovi kaligrafa Zhang Qieyia i slikara Gao Longzhang.
Izložba je otvorena u suradnji s Konfucijevim institutom Sveučilišta u Zagrebu, sveučilišnog centra za kineski jezik, kulturu i poslovanje, a u sklopu obilježavanja manifestacije Dani kineske kulture u Dubrovniku.

Umjetnost mijenja svijetNazočnima se obratila ravnateljica UGD Vesna Delić Gozze rekla je kako je ovo izvrsna prilika za vidjeti tehniku kaligrafije za koju je naglasila kako je izuzetno cijenjena u svijetu. Dodala je kako je Kina upravo vodeća zemlja svijeta po pitanju kaligrafije, istaknuvši kako je ovu tehniku kasnije preuzeo Japan, ali i Koreja.

Uz otvorenje izložbe sudjelovao je i voditelj Konfucijevog instituta Krešimir Jurak koji je rekao mnoge zanimljivosti o ovoj umjetnosti. Tako je kazao kako je osnivač Applea Steve Jobs odlučio slušati predavanje iz kaligrafije . Napomenuo je kako je Jobs desetak godina poslije iskoristio stečeno znanje za dizajniranje fontova i grafičko oblikovanje u svojim Macintosh računalima.

Danas su govorili i umjetnici Zhang Qiey i Gao Longzhang koji će voditi i radionice. Naime, neposredno nakon otvaranja izložbe održala se radionica o kaligrafiji na kojoj je Zhang Qieyi demonstrirao umijeće kaligrafije. Radionica o slikarstvu koju će voditi Gao Longzhao održat će se sutra u podne.
Inače, izložba je otvorena do subote.
Vrijedi istaknuti i kako do subote traje promotivna akcija UGD-a. Naime, uz Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja u sva tri prostora Umjetničke galerije Dubrovnik svi izložbeni katalozi u izdanju Umjetničke galerije Dubrovnik moći će se kupiti na popustu od 50 posto, a posjetitelji će moći pogledati i aktualne izložbe kao što je u izložba Razotkrivanje tijela – djela iz galerijske zbirke postavljena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, dok će u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelijeru Pulitika moći razgledati izložbu Tanje Deman, Priče o prostoru.

 

Izvor: dubrovnikpress.hr