Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Otvorena izložba „CG-zemlja mojih snova“

Otvorena izložba „CG-zemlja mojih snova“


U Ministarstvu kulture na Cetinju večeras je otvorena izložba kineskih umjetnika “Crna Gora – zemlja mojih snova”. Izložbu su otvorili ministar kulture Branislav Mićunović i Ži Žaolin, ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori. Izložba kojom je nastavljena intenzivna saradnja u oblasti kulture izmeđ

U Ministarstvu kulture na Cetinju večeras je otvorena izložba kineskih umjetnika “Crna Gora – zemlja mojih snova”. Izložbu su otvorili ministar kulture Branislav Mićunović i Ži Žaolin, ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori.

Izložba kojom je nastavljena intenzivna saradnja u oblasti kulture između Crne Gore i Kine obuhvata djela kineskih umjetnika Suna Điksanga i Žanga Runšija, nastala tokom njihovog boravka u Crnoj Gori.

„Vrijednosti likovne scene Narodne Republike Kine dostojno odražava i večerašnja postavka umjetnika Suna Điśanga i Džanga Runšija čija su platna stvarana tokom boravka u Crnoj Gori“, kazao je crnogorski ministar.

Prezentacijom dometa kineskih umjetnika u Prijestonici Cetinje, u Ministarstvu kulture, danas se još jednom potvrđuju vrijednosti kineske kulture i jačaju veze između dvije države, ocijenio je Mićunović.

Dva kineska umjetnika koja su prošle godine boravila u Crnoj Gori, svojim djelima pokazala su kako doživljavaju ljude, običaje, prirodnu ljepotu i kulturno blago u Crnoj Gori, izražavaju svoj prijateljski senzibilitet prema njoj i šalju pozitivne poruke o ljubavi prema prirodi i poziv za harmoniju, kazao je, otvarajući izložbu, kineski ambasador.

Žaolin je podsjetio da je, zadnjih sto godina, kinesko slikarstvo na platnu, kombinujući kinesku i evropsku vještinu slikanja i integrišući tradicionalnu kinesku umjetnost i savremeni umjetnički trend, stalno bilo unapređivano i usavršavano. Ono je postalo sve popularnije i omiljenije, kako kod kineskog i drugih naroda, tako i kod kolekcionara iz raznih zemalja, kazao je ambasador Kine u Crnoj Gori.

On je konstatovao da su odnosi Kine i Crne Gore veoma prijateljski i da se saradnja u raznim oblastima neprestano produbljuje, proširuje i postiže dobre efekte.

„Kultura je most za duševnu komunikaciju između naroda i vjerujem da će ova izložba doprinijeti našem boljem međusobnom upoznavanju i prijateljstvu i dati podsticaj daljem jačanju kulturne saradnje naše dvije zemlje“, zaključio je Žaolin.

Mićunović i Žaolin zahvalili su podgoričkoj Galeriji „Gajo“ na inicijativi i zajedničkoj realizaciji izložbe.

Izvor: rtcg.me